Банкеръ Daily

Общество и политика

Последни сме по разходи за книги и вестници в ЕС

Българите са на последно място в ЕС по разходи за книги и вестници. Страната ни дели незавидната позиция с Гърция, показват данните на Евростат, публикувани  по повод Световния ден на книгата и авторските права.

Те са съставени на база разходите на домакинствата за книги и вестници през 2016 г. За такива европейските граждани са похарчили над 90 милиарда евро (1.1% от разходите им). Средно на човек се падат по около 200 евро годишно. Най-много книги се купуват в Словакия, а най-малко - в България и Гърция. В Словакия делът за книги е бил 2.1% от общите разходи. На второ място е Германия с 1.6%, а на трето - Полша (1.4%). В България и Гърция процентът е по 0.6. Преди нас са Чехия, Испания и Малта - по 0.7%.

Заделяното за книги и вестници намалява. През 1995 г. делът на този разход е бил 1.8% от общия за семейството.

Европейците прекарват средно между 2 и 13 минути на ден в четене, показва още европейската статистика. Данните са базирани на изследване, проведено между 2008 и 2015 година в 15 европейски държави сред население на възраст между 20 и 74 години. България не е включена.

Средно 2 минути на човек на ден е времето във Франция, 5 - в Италия, Австрия и Румъния. Тук №1 е Естония с 13 минути, следват Финландия и Полша с по 12 мин. В Унгария те са 10.

Най-голям е делът на запалените читатели, за които четенето е основно удоволствие и занимание, във Финландия и Полша. 16.8% от финландците определят четенето като основна дейност. Същото е валидно за 16.4% от поляците, 15% от естонците. По брой часове, прекарани над книгите, гърците се представят значително по-добре с техните 11.9%. Толкова има и Люксембург.

Най-малко страстни почитатели на книгите има във Франция (2.6%), Румъния (6.2%), Австрия (7.2%) и Белгия (7.9%).

Цитираните данни са от 2010 г. и те не включват информация за България.

Редовните читатели прекарват повече от час в четене. Във Франция времето е час и 1 минута, в Унгария - час и 37 минути.

Във всички страни делът на четящите жени е по-голям от този на четящите мъже.

...

Facebook logo
Бъдете с нас и във