Банкеръ Weekly

Общество и политика

Последната битка за Шотландия

Битката за бъдещето на Шотландия започна от телевизионните екрани. Лидерите на двата лагера - привърженици и противници на референдума за независимост, кръстосаха шпаги в телевизионен дебат в американски стил шест седмици преди историческия вот. Алекс Салмънд - местният премиер, лидер на Шотландската национална партия и ярък привърженик на независимостта, и Алистър Дарлинг - президент на кампанията Better Together ("По-добре заедно"), която защитава оставането на Шотландия в Обединеното кралство, спориха два часа на сцената на Кралската консерватория пред аудитория от 350 души.


Шотландските избиратели трябва да решат на 18 септември дали да продължат да са част от Великобритания, или да скъсат 307-годишния съюз с Лондон. Само тези от тях, които живеят в Шотландия, могат да гласуват на референдума. Съдейки по последните социологически проучвания, повечето местни граждани ще отхвърлят независимостта, макар че една четвърт още не са решили за кого да дадат гласа си. Въпреки всичко 59-годишният Салмънд се надява да обърне общественото мнение през финалните седмици, като се възползва от общопризнатите си ораторски умения и харизма. Той на няколко пъти се опита да призове на дебат британския премиер Дейвид Камерън, но поне засега не успява. Салмънд настоява, че независима Шотландия може да изгради по-справедливо и богато общество. "Британското правителство харчи прекалено много за ядрени оръжия", твърди той и обеща да отърве Единбург от атомния арсенал, ако страната стане независима.


"Понякога е по-добре да кажеш: Не. Ако решим да напуснем, няма връщане назад, няма втори шанс. За мен изборът е много ясен - искам да използвам силата на Обединеното кралство, за да направя Шотландия по-силна", отговори 60-годишният Дарлинг. Бившият британски министър на финансите се фокусира върху икономическите аргументи, като атакува лидера на националистите с въпроса как независима Шотландия би могла да запази паунда, като се има предвид, че правителството в Лондон изключва възможността за валутен съюз? "Какъв е план Б?", попита той пред камерите.


Броени часове преди дебата водачите на трите основни партии във Великобритания обещаха разширени правомощия на шотландския парламент, особено във фискалната област. Това позволи на Салмънд да обвини Дарлинг в съюзяване с дясното правителство на Камерън, което иска да извади кралството от Европейския съюз. Премиерът предизвика усмивки, като каза, че има повече панди в зоопарка в Единбург, отколкото шотландски консерватори в Долната камара на парламента в Уестминстър. Салмънд припомни също, че Шотландия, която винаги е гласувала за левите, накрая се е озовала с консервативно правителство в Лондон. "Като станем независими, ще имаме правителството, за което ние сме гласували", изтъкна той.


Само зрителите, северно от границата с Англия, можаха да гледат дебата по телевизията, предаван на живо от шотландската "Ес Ти Ви", отбелязва Ройтерс. Филиал на британската "Ай Ти Ви" излъчваше събитието в Шотландия, но в останалата част от Великобритания показваше по същото време градинарско шоу. Някои шотландци, живеещи в Англия, напразно се опитаха да проследят дебата по интернет сайта на шотландската телевизия. "Ес Ти Ви" се извини, че той бил блокиран многократно заради безпрецедентния наплив от потребители.


Анкета на най-голямата местна социологическа агенция показа, че според 47% от хората, гледали телевизионния сблъсък, Алистър Дарлинг е спечелил. Трийсет и седем на сто смятат, че победител е Алекс Салмънд. Петнайсет процента са казали, че не могат да определят кой е надделял.


Основният извод от вечерта е, че това не беше най-добрата изява на Салмънд. Все по-често опитите му да говори като държавник звучат самодоволно, което едва ли се харесва на избирателите с наближаването на референдума.


Втори телевизионен дебат ще има на 25 август и този път ще се излъчва от "Би Би Си".

Facebook logo
Бъдете с нас и във