Банкеръ Daily

Общество и политика

Последен шанс партиите да се разберат за съставяне на кабинет

През настоящата работна седмица парламентарно представените партии ще започнат нови преговори за съставяне на правителство. Те трябва да постигнат споразумение преди получаването на третия мандат от президента. От ГЕРБ, и "Има такъв народ" обявиха, че ще бъдат в опозиция. За разговори не са поканени ГЕРБ и ДПС.

Това е последният шанс за съставяне на кабинет в 46-ото Народно събрание. Седемдневният срок, в който държавният глава трябва да връчи третия проучвателен мандат, изтича в петък, 27 август. Президентът Румен Радев трябва да връчи третия мандат на избрана от него партия. След това обаче няма поставени срокове до представянето на кандидат за премиер. Чак когато такъв бъде предложен, започва да тече седемдневен срок за съставяне на ново правителство. Ако отново не бъде съставен кабинет, президентът ще разпусне 46-ия парламент и ще насрочи трети поредни парламентарни избори.

Председателят на парламентарната група "Изправи се БГ! Ние идваме!" Мая Манолова предложи три стъпки за сформиране на правителство през следващите седмици.

Като първа стъпка Манолова посочи до петък да има консултации между партиите извън ГЕРБ и ДПС и решение на кой политически субект да бъде даден третият мандат. След това, като втора стъпка, би следвало да се уточнят приоритетите и сроковете, в които ще се взимат решения на административно ниво и в законодателен план.

Третата стъпка е определяне на персонален състав на правителството, в който категорично не би следвало да участват партийни фигури. По-скоро съставът да бъде от професионалисти, с експертиза и добро име и успешните министри от служебния кабинет, смята Манолова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във