Банкеръ Daily

Общество и политика

Посланикът на Ватикана с орден „Мадарски конник“ от президента 

S 250 c43b4066 c95a 447b bffe 60f920571187

На официална церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 днес държавният глава Румен Радев удостои с орден „Мадарски конник“ – първа степен апостолическия нунций в София Н.В. Пр. монсеньор Анселмо Пекорари за неговите заслуги за развитието на двустранните отношения между Република България и Светия престол.

Президентът открои приноса на монсеньор Пекорари за развитието на отношенията между страната ни и Светия престол за периода на неговата служба у нас, наситен с активност и значими резултати. Държавният глава оцени като ключови събития апостолическата визита на папа Франциск в България, посещението на държавния секретар кардинал Пиетро Паролин, както и ежегодните визити на български държавни делегации в Рим и Ватикана по повод честването на Светите братя Кирил и Методий.

Румен Радев открои активната благотворителна дейност на Апостолическата нунциатура под ръководството на монсеньор Анселмо Пекорари. „Високо ценим и Вашата работа за задълбочаване на контактите с представителите на Българската православна църква в лицето на Светия синод. В това число и за предоставянето на ценни артефакти от Ватикана, свързани тясно с историята и религията на нашия народ и държава“, добави Румен Радев.

„Смятам, че винаги, когато се връщам в България, ще бъда приет от всеки българин в страната като приятел“, заяви Анселмо Пекорари и определи полученото висше държавно отличие като признание за неговата дейност и почит към Светия Отец. Монсеньор Пекорари връчи на президента Румен Радев официалния сребърен медал на понтификата за настоящата година. 

Монсеньор Пекорари, който над 40 години е в дипломатическата служба на Светия престол, е назначен за апостолически нунций в София от Папа Франциск през 2014 г. 

„Наградата ще остане запечатана в сърцето ми. Наградата, която вие ми връчихте днес е почти като Оскар за цялостна кариера, тъй като с тази церемония - толкова значима, аз приключвам моята служба в апостолическата нунциатура. Смятам, че когато се върна тук, винаги ще бъда приет… от всеки българин или във всяка част, където и да срещна в страната българин, той ще ме смята за свой приятел, с който може да върви заедно“, каза монсеньор Анселмо Пекорари на церемонята.

Мисията му в България е първа за него православна страна.

Като дипломат на Ватикана той е служил в апостолическата нунциатура в Либерия, в папските представителства в Испания, Ирландия и Словения, бил е представител на Ватикана в Руанда и Уругвай.

По време на неговия мандат като дипломат у нас папа Франциск направи апостолическо пътуване в България и Република Северна Македония през май 2019 г.

Facebook logo
Бъдете с нас и във