Банкеръ Daily

Общество и политика

Посланикът на Беларус е бил извикан във външното ни министерство

По указание на служебния министър на външните работи Светлан Стоев генералният директор „Двустранни отношения“ в Министерството на външните работи Василий Такев е извикал за спешна среща в министерството извънредния и пълномощен посланик на Република Беларус в Република България Александър Лукашевич. В рамките на срещата от беларуската страна бяха поискани обяснения за безпрецедентния акт на насилствено приземяване на гражданския полет на Ryanair на 23 май 2021 г. в Минск, както и за последвалия арест на беларуския опозиционен активист и журналист Роман Протасевич, съобщиха от МВнР.

Представеното от беларуския посланик обяснение за приземяването на пътническия самолет и задържането на Роман Протасевич, отразяващо официалната позиция на беларуските власти, не е прието от българска страна като основателно и издържано от международноправна гледна точка. Било е подчертано и намерението на българската страна да подкрепи искането за незабавно и бързо разследване на случая от Международната организация за гражданска авиация.

Реферирайки и към единната позиция на държавите - членки на Европейския съюз, намерила израз в приетите заключения на извънредно заседание на Европейския съвет на 24 май, действията на беларуските власти са определени като абсолютно неприемливи и окачествени като: „грубо нарушение на правилата на международното въздухоплаване и флагрантно незачитане на основните права и свободи на пътниците“. В рамките на разговора българската страна неколкократно е призовала за незабавното освобождаване на арестувания журналист и за внимателна оценка от беларуска страна на отрицателните последици на този безпрецедентен акт за отношенията на Беларус с ЕС.

Посланик Лукашевич е поел ангажимент да предаде изразената от българска страна позиция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във