Банкеръ Weekly

Общество и политика

Посланик Руси Иванов заминава за Кралство Дания

С указ на президента Росен Плевнелиев Руси Боголюбов Иванов е назначен за извънреден и пълномощен посланик на страната ни в Кралство Дания. Той сменя на поста Валентин Делчев Порязов.

Кралство Дания е скандинавска страна. Намира се в Северна Европа и граничи по вода с Балтийско и Северно море. Състои се от полуостров Ютланд и много островчета, датски отвъдморски територии са Гренландия и Фарьорските острови. Дания се намира на север от Германия и Полша, на югозапад от Швеция и на юг от Норвегия. Площта й е 43 098 кв. километра.

Дания е конституционна монархия, в която министър-председателят е глава на правителството, и с наличие на многопартийна система. Върховният орган на законодателната власт в страната е еднокамарен парламент (Folketing), избиран за срок от четири години от гражданите на страната навършили 18-годишна възраст. От 1953 година еднокамарният парламент се състои от 179 души (135 - избрани чрез пропорционална система, основаваща се на всеобщо гласуване в 23 избирателни района, 40 допълнителни изборни места се разпределят между партиите-участници в изборите по списъци в съотношение с общия брой на гласовете в изборите, и по едно място е избирано от Фарьорски острови и от Гренландия). Изпълнителната власт принадлежи на правителството на Дания начело с министър-председател. Монархът назначава премиера въз основа на препоръка от лидерите на парламентарните партии.

Съдебната власт се състои от Върховен съд на Дания, има още два съда на втора инстанция (за Ютландия и за островите), както и по-ниски съдилища. Властта на монарха е изпълнителна и той я дели с министър-председателя.

Дания е високо развита индустриално-аграрна страна. В промишлеността преобладават малки и средни предприятия. Водещи отрасли са металообработване, машиностроене, хранително-вкусова, химическа, текстилна промишленост. Добива се нефт (9 млн. т годишно) и газ (5 млрд. куб. м). Селско стопанство е високо продуктивно и механизирано. Обемът на земеделската продукция и животновъдството надвишава три пъти потребностите на населението на Дания. В отрасъла са заети 6% от трудоспособното население.

Паричната единица на Дания е кроната (DKK), която фактически е вързана към еврото. Едно евро се обменя за 7.45 датски крони, а един американски долар - за около 4.7 крони. Страната отказва да смени паричната си единица след влизането в Европейския съюз след референдум, в който едва 0.9% гласуват "ЗА" смяна на паричната единица. Една DKK е равна на 0.26282 BGN.

Дания е и дом на много мултинационални компании като A. P. Moller-Maersk Group (Maersk - международно корабоплаване), Lego (детски играчки), Bang & Olufsen (hi-fi оборудване), Carlsberg (бира), Vestas (вятърни турбини), Novozymes (ензимни биотехнологии) и фармацевтични компании — Lundbeck и Novo Nordisk.

Движението на превозните средства в Дания е в дясната лента (както в България), а българските СУМПС са валидни в скандинавската страна. Българските граждани могат да влязат и пребиват на територията на Кралство Дания с валидна българска лична карта или паспорт.

В сила е безвизов режим за пътуванията с максимално разрешен срок на пребиваване до 90 дни, в рамките на всеки шест месеца. Пътуващите следва да бъдат в състояние да докажат, че разполагат с достатъчно средства, за да финансират пребиваването си в Дания.

Българите, като граждани на Евросъюза, могат да пребивават свободно в Дания за период от три месеца. Ако търсят работа по време на престоя си, те могат да останат свободно в страната до шест месеца.

Сертификат за регистрация (за граждани на ЕС/ЕИО) или карта за пребиваване (за граждани на трети страни) се изисква при престой в Дания за повече от три или шест месеца.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във