Банкеръ Daily

Общество и политика

Посланиците в чужбина - без ангажименти за контакт със сънародниците ни

S 250 3fdd5feb 7d19 436e 91ac 8795563983d8

"В момента политиката, насочена към българите в чужбина, е разпръсната по най-различни институции и липсва каквато и да било координация. Контактът с нашите сънародници зад граница дори не е включен в портфолиото на посланиците ни. Има такива, които го правят, но други смятат, че това не е тяхна работа. А най-важното е съхранението и развитието на българския език. Две години се опитвам да убедя изпълнителната власт колко е важно създаването на Български културен институт. Но резултатът е глас в пустиня!", изрази възмущението си вицепрезидентът Илияна Йотова. Това стана по време на представянето на книгата на журналистката Милена Димитрова "Втората България", в клуб "Перото".

"Щом вицепрезидентът на България се чувства като глас в пустиня, то какво остава за петдесетте герои на книгата, която представяме тази вечер", коментира водещият на срещата журналистът Кирил Вълчев.

Все пак от президентството планират през втората половина на 2020 г. да поканят представители на българските общности от цял свят, за да се започне работа по конкретни техни искания за решаването на проблемите им.

Във "Втората България", чиято корица е подбрана от художника Людмил Веселинов и представлява картина на Димитър Казаков - Нерон, са представени 50 лични истории на българи, живеещи в чужбина. Онова, което ги обединява, е голямата любов и нега по родината. Освен това в книгата са посочени приликите между миграцията на българите към Украйна, Аржентина и Съединените щати преди повече от век и тази след 1989-а. Една от тях е броят на емигрантите - 3.5 млн. българи са напуснали страната от началото на промените, подчерта Милена Димитрова. 

На въпроса на водещия каква е причината толкова много хора да заминат – редакторът на книгата доц. Татяна Буруджиева бе категорична: Повечето възможности. Но и извън България, живеещите в чужбина са я пренесли със себе си - тя е не само в сърцата им, но и в живота им. Това обаче невинаги е радост за децата им - седем дни в седмицата ходят на училище, имайки предвид, че заниманията по български език и култура са в почивните дни. И никой не ги пита харесва ли им или не да носят носии. Стига се дори до комични ситуации - внуче на българка, живееща от години в САЩ, радостно я информирало: "Бабо, бабо, българите се обличат като американци, не ходят с носии!" Накратко - за емигрантите България е на пиедестал.

Един от героите на книгата - Иван Донев, който е завършил моден дизайн в Италия и бе на представянето, обясни, че вече се е върнал в родината, за да допринася за развитието на икономиката й. Друг герой - Йордан Ганчовски от Чикаго каза, че може и да не се настоява държавните институции у нас да финансират издаването на български вестници зад граница. В същото време той даде следния пример - по 23-и канал на телевизията в Чикаго се излъчват много чужди програми, включително румънска и за нея плаща Букурещ.

Засега обаче от президентството не обмислят подобно финансиране. На този етап за българите в чужбина и за техните проблеми само се информираме. Но това е първата крачка.

Макар че книгата е озаглавена "Втората България", нейното послание е тъкмо обратното: Няма първа, няма втора България - има само една обща и тя е на тези, които я обичат.

Facebook logo
Бъдете с нас и във