Банкеръ Weekly

Общество и политика

ПОЩЕНСКА БАНКА СЕ РАЗМИНА С ЯПОНСКИТЕ, ЗА ДА ПОСРЕЩНЕ АМЕРИКАНО-ГРЪЦКИТЕ КАПИТАЛИ

Година по-късно може да се нарече вторият и много драматичен сериал на банковата приватизация. И специалните ефекти, и каскадите, и звездите - гръцки, американски и японско-британски, бяха от висока класа. С поддържащите роли се заеха български научни работници от Лондон, които също професионално подходиха към задачите си. Сериалът завърши с хепиенд.


Можем да оповестим, че започна началото на края на една епопея за приватизацията на Пощенска банка. Това, което сега се случва, е един пример как едно забавяне може да оправдае загубеното време с едни много добри крайни резултати, които далеч компенсират забавянето на тази приватизация - заяви финансовият министър Муравей Радев на 4 август 1998 г. след новината, че American Life Insuranse Company (ALICO) и Consolidated Eurofinance Holdings (CEH) печелят наддаването за Пощенска банка.


Два дни по-късно пред репортер на в. БАНКЕРЪ и премиерът Иван Костов определи сделката като първия много голям приватизационен успех.


Окончателното подписване на договора ще стане в средата на август. БКК ще получи 38 млн. щ. долара за 78.2% от акциите си в Пощенска банка. При плащането няма да се използват дългови инструменти - брейди или ЗУНК-облигации. То ще стане изцяло с живи пари, като това ще е основно правило, на което БКК ще държи и при следващите приватизационни сделки. Купувачите се ангажират веднага след сключване на договора да депозират 3.8 млн. щ. долара и да задържат закупените акции минимум седем години. До една година след покупката те ще инвестират в капитала на банката 20 млн. щ. долара - 10 млн. щ. долара ще даде ALICO и още толкова CEH. Без възражения е бил приет сега съществуващият договор между кредитната институция и Български пощи. Освен това двамата купувачи са предложили през следващите пет години да преотстъпват в полза на държавата по 10% от чистата си печалба от Пощенска банка.


В замяна ALICO и CEH получават четвъртата по големина българска банка - с балансово число от 404.3 млрд. лв. (228.1 млн. щ. долара), с вземания от нефинансови институции за около 50 млрд. лв. (28.2 млн. щ. долара) и с привлечени средства от граждани и фирми за 350.2 млрд. лв. (197.6 млн. щ. долара). Благодарение на договора си с пощите банката има една от най-големите клонови мрежи, което е чудесна предпоставка за развитието на финансовокредитни услуги, специалист в които е CEH, и на застрахователни, където лидер ще е ALICO.


Сделката между БКК, от една страна, и ALICO и CEH, от друга, е още едно потвърждение на библейската притча, че последните ще станат първи. ALICO - дъщерна фирма на американския застрахователен гигант AIG, и CEH - контролирана от гръцкия милиардер Лацис, се включиха в наддаването с известно закъснение. Това предизвика протестите на Христос Кацанис - представител на Националната банка на Гърция, която заедно с американците и Nomura International - Лондон, бе един от тримата кандидат-купувачи за Пощенска банка. При първото класиране на офертите на 19 февруари тази година за първенец бе обявена Nomura, а офертата на ALICO и CEH остана едва на трето място. След повече от шест месеца преговори в края на юли Nomura изгуби статута си на предпочитан купувач. Според информация на в. БАНКЕРЪ от Nomura са предлагали да платят 25 млн. щ. долара за банката и да увеличат капитала й с 50 млн. щ. долара, като 20 млн. щ. долара от тях да бъдат техни средства, а останалите на други инвеститори. На пресконференцията в сряда (6 август) финансовият министър Муравей Радев съобщи, че британците са предложили за банката 24 млн. щ. долара.


В бизнесплана, който получихме от Nomura International, фигурираха големи цифри, но няма да кажа от какъв порядък. Единственото нещо, което БКК се опита да направи в хода на преговорите, е да включи критични елементи от бизнесплана в договора за покупко-продажба на Пощенска банка. В момента, в който се разбра, че това не може да стане, ние бяхме принудени да отнемем на Nomura статута на предпочитан купувач, коментира Петър Жотев. Според премиера Иван Костов: Проблемът е, че те (Nomura) не желаеха да задържат банката, за да осъществят инвестициите. Тоест - тази част от сделката бе под въпрос и бе абсолютно минирана от желанието на Nomura, първо, да купи банката чрез посредник - чрез офшорна компания, и второ - да не я държи повече от две години.


Британските самураи се отказаха от втория тур. Оттеглянето им бе коментирано от офиса на световната агенция Dow Jones в Будапеща по следния начин:


Решението на банката да се оттегли от търга може да се смята за най-сериозния неуспех на реформаторското правителство на премиера Иван Костов, който се надяваше с една успешна продажба на БПБ да убеди инвеститорите, че България е сериозно решена да реформира икономиката си.


Във втория тур за Пощенска банка останаха да наддават само двама кандидати - Националната банка на Гърция и ALICO заедно с CEH. По думите на Муравей Радев комплексните предложения на двамата кандидат-купувачи са били много близки. Все пак, макар и с малко, ALICO и CEH са изпреварили Националната банка на Гърция, като са предложили с 3 млн. щ. долара по-висока цена.

Facebook logo
Бъдете с нас и във