Банкеръ Daily

Общество и политика

Посещението на Макрон беше полезно за България, смята Станишев

Във всички случаи посещението на Еманюел Макрон беше полезно за България поради няколко причини. Това е първо посещение на френски президент след 2007 г., което само по себе си е положително, защото дава възможност за интензифициране на отношенията между двете държави. Това каза  лидерът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев в интервю за БНР.

"Очевидно е, че за България има няколко водещи приоритета, които са обективен наш интерес. Едното е членството в Шенген и трябваше да се получи подкрепа от Франция за премахване на една несправедливост и неравноправно третиране на България, което продължава вече години, тъй като ние сме изпълнили критериите за членство в Шенген и по чисто политически съображения, при това вътрешно-политически на няколко страни, се слагат спирачки. Естествено гласът на Франция тежи и има значение", обясни Станишев.

Според него България има възможността до края на  годината да постигне политическо решение за членството ни в Шенген, тъй като само няколко страни в последните години слагаха пречки.

"Франция, между другото, в определени етапи беше една от тези държави, пак заради вътрешнополитически причини. България в момента има и сериозни карти, ако щете, за преговори по този въпрос, защото не е тайна, че една от причините за посещението на президента на Франция е обсъждане на тъй наречената "Директива за командировани работници" и ако очакват от България да бъде по-гъвкава по този въпрос, който е приоритетен за Франция и за редица западноевропейски страни, трябва да покажат отношение, че същите тези държави – и от Бенелюкс и Франция – по отношение на нещо, което ни се полага", заяви лидерът на ПЕС.

Станишев смята, че промяната на тази директива няма да промени много сериозно положението на трудовия пазар в Западна Европа, просто защото много малка част от източноевропейците, които работят във Франция, Белгия, Германия и другите страни от Западна Европа, работят чрез тази директива. Това придобива по-скоро политически знаков характер и символен характер пред гражданите и работниците от Западна Европа.  

Той оцени високо и декларираната от френския държавен глава подкрепа за приемането на страната ни в "чакалнята на еврозоната" – механизма ERM2:

"Ядрото на европейската интеграция е еврозонатаБългария, разбира се, няма да влезне в нея много бързо, но трябва да дадем ясна политическа заявка, да имаме национален план за подготовка. Естествено че ще бъдем достатъчно продължително време (в "чакалнята"), но трябва да започнем процеса, по мое мнение. Освен това решението за приемането ни има два компонента на – държавите членки, първо, и второ – ЕЦБ. Едното не може без другото", допълни Сергей Станишев. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във