Банкеръ Daily

Министърът на отбраната Драгомир Заков:

Посещението на Лойд Остин у нас е знаково

Посещението на секретаря по отбраната Лойд Остин е знаково за двустранните отношения в областта на отбраната между България и Съединените щати. За последните 25 години това е първа визита в нашата страна на ниво секретар по отбраната.

Това е отбелязал министърът на отбраната Драгомир Заков на срещата, провела се днес (19 март), със секретаря по отбраната на САЩ Лойд Дж. Остин.

Двамата министри са обсъдили ситуацията в Украйна. Те са подчертали единството на страните членки на НАТО в укрепването на сигурността в региона с предприетите мерки за усилване на възпиращия и отбранителен потенциал на Източния фланг.

Акцент в разговорите е била сформираната от България постоянна многонационална бойна група, под оперативния контрол на Върховния главнокомандващ на НАТО в Европа, която ще допринесе за увеличаване на отбранителните способности на Алианса в региона.

В рамките на дискусията са били засегнати и приоритетните за България въпроси, свързани с придобиването на нови способности и модернизация на българските Въоръжени сили, както и перспективите за сътрудничество в областта на киберсигурността. Очертани са били и последващите стъпки за развитието на стратегическото партньорство между двете страни.

На срещата са присъствали и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и посланикът на САЩ у нас Херо Мустафа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във