Банкеръ Daily

Бойко Найденов:

Посещението на Кьовеши е заради сигнали за злоупотреби с евросредства

В София Кьовеши заяви, че очаква България бързо да номинира още 6 делегирани прокурори, които да работят заедно с нея.

Бившият директор на Националната следствена служба – Бойко Найденов, смята, че  България е първата страна, която европейският главен прокурор Лаура Кьовеши посещава след старта на работата на новата европейска институция, защото има два възникнали проблема - единият е, че не бяха одобрени повече от половината кандидати за делегирани прокурори – 6 от 10 бяха отхвърлени, а другият, че в България сигналите за злоупотреби с европейски средства са в пъти повече, отколкото в другите страни

"Не виждам връзка между санкциите от САЩ и посещението на европейския главен прокурор у нас. Европейската прокуратура има строго определена компетентност и тя няма нищо общо със санкциите, наложени от финансовото министерство на САЩ“, посочи Найденов пред Би Ти Ви.

Той подчерта, че Лаура Кьовеши има строга определена рамка, в която има правомощия – те са разследване на злоупотреби с европейски средства. „Факт е, че у нас наистина има много злоупотреби с европейски средства. Те се приемаха едва ли не като начин на облагодетелстване на отделни лица, които имат досег с властта“, каза той. Като пример посочи проблема с къщите за гости.  

Според него контролът върху разходването на европейски средства трябва да бъде изключително силен и да не се влияе политически. „Когато ОЛАФ или европейската прокуратура констатират нередности, тези пари ще бъдат възстановени от нашия държавен бюджет. Трябва да създадем имунитет срещу подобни злоупотреби“, отбеляза Бойко Найденов.

В София Кьовеши заяви, че очаква България бързо да номинира още 6 делегирани прокурори, които да работят заедно с нея. В четвъртък тя проведе закрити срещи с министъра на правосъдието Янаки Стоилов и с главния прокурор Иван Гешев. Тя е заявила, че за ръководената от нея институция е много важно да отговори на високите очаквания и всички делегирани прокурори да заработят
своевременно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във