Банкеръ Daily

Бойко Борисов от Кюстендил:

Поръчахме от „АстраЗенека“, защото първи започнаха изпитанията

S 250 1f763606 d000 44cc 8e60 d2939b619f99
S 250 bcf43706 7eec 486a 878c cf695f383829

Поръчахме от „АстраЗенека“, защото първи започнаха изпитанията. Това заяви от Кюстендилско премиерът Бойко Борисов. Той бе там заедно със зам.-министъра на благоустройството и регионалната политика Николай Нанков, шефа на Българската агенция на заведенията Ричард Алибегов и здравния министър проф. Костадин Ангелов.

Премиерът беше категоричен, че могат да се поставят само ваксини, които да са одобрени от ЕС: „Ако сега руската ваксина, която си е дала документите в ЕМА, е одобрена, ние ще закупим и от нея. Китайската още не е подала документи в ЕМА. Пазарът на лекарствата е доста регулиран“, обясни Борисов. Той беше категоричен, че щом стане разрешена китайската ваксина от ЕМА, ще бъде разрешена и от българската агенция по лекарства.

Борисов обясни, че България е поръчала най-много ваксини от „АстраЗенека“, защото нейните клинични изпитания и одобрения са били първи. Като аргумент за закупуването на ваксините той изтъкна и цената им.

"Разликата в цените не е малка. Ако едната е няколко единици долара, другата е 1-15 отгоре. Търговската война между фирмите, е като в заведенията. Ако едното работи за 4 лева, а другото за 15 при същите условия, къде ще си изпиеш кафето?", запита Борисов.

"Имаме уверения, че до сряда ще минат всички тестове. До тогава не плащаме", каза още премиерът.

„Гледаме да сме с най-либерални мерки да пазим психическото здраве на хората. Да дойдеш да изпиеш едно кафе и да си отидеш, чисто психологически е добре за народа“, добави той.

„Всеки ден се моля. С нашите либерални мерки имаме същите резултати като нашите съседи, където са с пълен локдаун", посочи още Борисов. 

Здравният министър Костадин Ангелов коментира ситуацията с отделенията в страната: „В Гоце Делчев ситуацията е доста сериозна. Там леглата са изчерпани. Вчера над 12 000 ваксини са поставени".

"Ще изчакаме да излязат резултатите от взетите проби в Пловдив. Нямаме притеснения, че може да има връзка между смъртта на жената и ваксината на „АстраЗенека“, каза още министърът

По време на посещение на заведение премиерът изрази мнение, че най-вероятно оборотът не е същият както миналата година. Въпреки това припомни, че мярката 60 на 40 се прилага.

Ричард Алибегов отговори: „Ние само сме искали да работим. Спазваме противоепидемичните мерки. Най-важното е да не се стигне до трето затваряне, защото ще е пагубно за нашия бизнес. Бизнесът е направен, за да не разчита на помощ от държавата.“

Бойко Борисов призова да се спазват противоепидемичните мерки и подчерта, че правителството никога не е имало за цел са ощетява бизнеса и да го противопоставя на други сектори.

„Моля премиерът за съдействие относно изплащането от приходната агенция. Това е молбата на бранша – да се ускори плащането на компенсациите“, помоли Алибегов.

„Правим всичко възможно, около 15-20 милиона вече са изплатени. Има много неблагодарни политици и когато има зор за нещо и ние избързаме, те дават сигнали, че не сме спазили някоя процедура“, обясни премиерът.

Николай Нанков заяви, че през бюджета минават над 100 милиона лева, която са инвестирани в Кюстендил. Той беше категоричен, че средствата отиват за саниране, за улично осветление, ремонтиране на църкви и градска инфраструктура.

Борисов обаче не пропусна и да изтъкне проблемите в Кюстендил като каза, че има проблем с питейната вода. За това проблем ще бъдат отпуснати средства за ремонт на язовира. Той изрази съжаление, че политическите му опоненти нарочно се снимат в заведения, за да демонстрират, че мерките не се спазват.

"Трудно се работи. Обрушваме сега и скали по АМ „Струма“, за да не паднат сами", каза още премиерът.

„Ще възстановим програмата за саниране. В Кюстендил има санирани над 50 блока. Осигурили сме по 50 лв. на пенсионерите и за месец април, както и за децата от 1-ви и 8-ми клас по 300 лв. За църквите сме осигурили средства. Колко манастири и храмове са ремонтирани, сега правим и ремонт на стадиона в Кюстендил“, добави Бойко Борисов.

Зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков посочи, че в Кюстендил има инвестирани над 100 млн. лв. – за улична и градска среда. По думите му Петър Паунов е един от най-успешните кметове по отношение на енергийната ефективност. „Санирани са над 40 блока в Кюстендил. Болницата се ремонтира с европейски средства“, добави той.

Премиерът заяви, че ще бъдат дадени "3 млн. лв. за манастира „Рождество Христово“ на Шипка". „Много обичат да ходят на Шипка един път в годината, но всичко е в разруха. Сега ще им го направим, за да могат да ни хейтят по-хубаво. Тази светиня вместо да е направена преди години, сега ще се прави. Дано Господ да ни помага. Трябва и джамията да се възстанови. Трябва да се отнасяме с уважение към всички религии“, коментира той.

Борисов посети храм „Успение Богородично“, за да се запознае с обновения облик на църквата след ремонтните дейности, подпомогнати от правителството.

„Храмът е на повече от 205 години. Едно време турците не са давали да се строят високи храмове и е построен храмът „Св. Никола“. След това са им разрешили и са вкопали надолу храм „Успение Богородично“ и след това е построен и „Св. Харалампий“, така че стават три храма на едно място. В „Успение Богородично“ имаше опасност да падне цялата конструкция", демонстрира исторически познания Бойко Борисов.

"От 2015 г. не можем да намерим необходимия ресурс за ремонт. Това е паметник на културата от национално значение. Всички храмове са в компроментирано състояние. 8 църкви са ремонтирани с държавни средства", заяви кметът на Кюстендил Петър Паунов. По думите му момента тече ремонтът на стадиона в града.

Facebook logo
Бъдете с нас и във