Банкеръ Daily

Общество и политика

Портретна изложба „Спомен за Камелия“

Дафина Моллова, Портрет на Камелия Чекарлиева-Минчева

Откри се портретната изложба „Спомен за Камелия“ в Галерия „Арт 36”. Тя се организира в памет на собственичката на галерията Камелия Чекарлиева-Минчева, която е основателка на първата частна галерия в София след демократичните промени.

Камелия Минчева си отиде от този свят на 1 май и не доживя 30-годишнината на галерията си - на 26 октомври 2020 година. Тогава тя със сигурност щеше да разкаже интересни епизоди от познанствата и приятелствата си с големите художници, излагали в галерията. За хора като Генко Генков, Димитър Казаков-Нерон, Иван Кирков, Георги Баев, Георги Божилов-Слона, Светлин Русев, Любен Зидаров, Магда Абазова, Цанко Панов, Георги Трифонов, Вихрони Попнеделев, Кольо Карамфилов, Драган Милев-Дари, Никола Буков-Букчето, Захари Каменов, Чавдар Петров, Вежди Рашидов, Петър Змийчаров, Димо Колибаров, Свилен Блажев, Веско Велев, Елена Панайотова, Елза Гоева, Атанас Атанасов, Станимир Желев, Донка Павлова, Гълъб Гълъбов, Дафина Моллова, Стефан Лютаков, Румен Богданов, Атанас Хранов, Кирил Божкилов... Общо над 200 имена.

Но вместо това сега художниците разказват за Камелия Минчева, запечатвайки я на платната си такава, каквато са я виждали – за едни българската Марлене Дитрих, за други - олицетворение на отдадения галерист - онзи, който като доверен приятел се радва на картините и компанията ти и най-вече на възможността да ги представи по най-достоен и вдъхновяващ начин. Тази Камелия ни гледа от портретите на Чавдар Петров, Атанас Атанасов, Драган Милев-Дари, Станимир Желев, Донка Павлова, Гълъб Гълъбов, Дафина Моллова. В същото време фотографът Ани Петрова е документирала създаваната от галеристката атмосфера в близо 200 снимки, от които 15 са изложени, а останалите могат да бъдат разгледани.

Дали остава нещо, което нито художниците, нито фотографът са успели да уловят? Във фотографиите е запечатан влюбеният в изкуството бохемски дух, тържествуващ в галерията, за която още в самото начало на съществуването във вестник „Култура" пишат, че „в политиката на г-жа Чекарлиева-Минчева не се вмества масовата доходоносна продажба".

Има ги и доказателствата на признанието на немалко изкуствоведи, че харесват „Арт 36”, тъй като „душата има нужда от интелектуален уют и предизвикателство”. А е истинско предизвикателство, както да дадеш път на млади художници, така и да отговориш на високите критерии на утвърдени имена, чийто почитател си години наред, много преди да започнеш да се занимаваш професионално с излагане и продажба на изкуство. Но Камелия Чекарлиева - Минчева го прави сякаш с лекота - дали защото сбъдва мечтата си, родила се във Франция, или защото не крие, че „галерията е нейният живот" (в името на галерията тя прави препратка към годината си на раждане) - тук едва ли можем да дадем точен отговор...

Разбира се, където в изкуството „се забъркват числа", има възможност за най-различни интерпретации. Камелия Минчева по професия е била инженер-химик, работила е в научен институт, и може числото 36 да й е напомняло на 36-ия елемент в Менделеевата таблица - криптонът. Безцветен газ при нормални условия, но поставен в силно електрическо поле, излъчващ синкаво-бяла светлина. В „Арт 36" Камелия Минчева се е радвала много на сходен процес - че в нея самите художници могат да видят по по-различен начин своите картини. Но не заради някакво особено луксозно осветление или лакираност, а просто заради самата аура на мястото, където, както споделя галеристката, „всичко е направено с приятелство и любов". Любов, на която художниците дължат една от малкото запомнящи се оценки за съсловието им.

Чествайки десетата годишнина на галерията си през 2000 г., Камелия признава: "Има нещо много силно, което съхрани художниците в днешно време. Ние сме станали някак си по-невярващи, по-предпазливи. А те си останаха по-наивни, по-добри". След като разгледате изложбата „Спомен за Камелия”, ще разберете. Тя ще продължи до 23 юни и ще е отворена от вторник до събота - от 14.00 до 18.30 часа.      

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във