Банкеръ Daily

Общество и политика

Порожанов: Синът ми никога не е работил във Фонд ''Земеделие''

С оглед на хипотезите, продължаващи сагата ''Апартаментгейт'', според които служители на Фонд "Земеделие" помагат на свои близки да се сдобият с нова къща под претекст, че е за гости, министърът на земеделието Румен Порожанов коментира в телевизионно интервю информацията, че неговият син също се е облагодетелствал по програмата за развитие на селските райони в периода, когато самият той е бил негов директор.

"Синът ми никога не е работил и не е разпределял в одитния екип на Фонд "Земеделие" и мога да декларирам ясно, че той не е участвал в екипи, проверявали фонда", подчерта Порожанов. ''Може би по други оперативни програми се занимава с консултантска дейност, но не се занимава със земеделски проекти'', допълни той.

Преди дни земеделският министър поиска оставката на зам.-изпълнителния директор на Държавен фонд "Земеделие" Иванка Багдатова-Мизова, тъй като телефонът ѝ бил обявен в сайт за резервации на къща за гости в село Юндола.

Порожанова заяви, че щом мобилният телефон на заместник-изпълнителния директор на Фонд "Земеделие" Иванка Мизова е посочен на сайта за къщата за гости с цел помощ, трябва да има някаква връзка. Обектът функционира като къща за гости и има сайт. Министърът съобщи, че в момента текат проверки на МВР, прокуратура и други органи, Той помоли и за независима проверка от Фонд "Земеделие" по случая.

''Програмата е одобрена от 2008 г., когато влизат в сила и правилата по нея. Само проверката може да установи дали Мизова е направила къща за гости за себе си'', каза министърът.

По думите на Мизова тя не е била търсена на посочения телефон. Номерът е написан в сайта и е бил забравен. Към момента мобилните номера са премахнати. 

Докато Порожанов е бил ръководител на фонда, са извършени проверки и той гарантира, че за нито една каравана и нито една яхта не са отпуснати средства. От проверките са се установили проекти, които са включвали и такива превозни средства.

Припомняме, преди седмица главният прокурор разпореди извършване на проверка на всички проекти с предмет изграждане на жилищни сгради (къщи) за гости на територията на цялата страна.

Повод за това бяха извършените проверки на бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев по изнесени твърдения за злоупотреби с евросредства, както и на депутата от БСП Елена Йончева за три къщи за гости на морето, финансирани със средства на ЕС.

От прокуратурата увериха, че ще търсят връзка между бенефициентите на евросредства за изграждане на къщи за гости и служебни лица.

Към момента са назначени над 120 проверки за злоупотреби с евросредства по програмата за развитие на селските райони и строежа на къщи за гости.При 62 от тях са установени нарушения, където има наложени финансови санкции в размер на 10 млн. лева, които все още не са върнати. За 32 от къщите се налага пълно възстановяване на средствата

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във