Банкеръ Daily

Общество и политика

Порожанов се споразумя с протестиращите земеделски организации

Под мотото "ДА на чистата храна и в нашата страна" днес пред сградата на земеделското министерство на протест се бяха събрали представители на около 13 браншови асоциации.

Според изпълнителния  директор на Българската асоциация на организациите на производителите на плодове и зеленчуци Чавдар Маринов, изявата им нямалала политически цели, а единствено защита на българската земеделска продукция. Само че протестиращите искаха и оставката на министър Румен Порожанов заради липсата на цялостна политика за сектора, а и на длъжностните лица, довели до срива на доверието в българските биопродукти чрез генерирането на постоянни скандали, липсата на пари за био земеделие и на подкрепа за начинаещите биопроизводители. Освен това настояваха за спешни промени и реформа. Едно от основните искания бе за промяна на Наредба 5, отнасяща се до прилагане на правилата за биологично производство.

Порожанов обаче бе категоричен, че парите от държавния бюджет се разходват приоритетно именно за чувствителните сектори - плодове и зеленчуци, за животновъдство и биопроизводство. По думите му проблемите в биологичното земеделие ги е имало и преди 2017 г., когато той поема министерската длъжност. А измененията в Наредба 5 биха били риск за потребителя. Въпреки това, тя е преработена и може до дни да бъде публикувана в Държавен вестник.

В крайна сметка, в следобедните часове от пресцентъра от министерството на земеделието съобщиха, че е постигнато споразумение. По искане на протестиращите ще бъде назначен ресорен заместник-министър, който ще отговаря за биологичното земеделие, растениевъдството и картофопроизводството. Той ще бъде предложен от бранша. Ще се изготвят и дългосрочен план за развитие на сектор „Плодове и зеленчуци“ и стратегия за възраждане на българското биопроизводство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във