Банкеръ Daily

Общество и политика

Порожанов обеща подпомагане на с. Българене след градушката

Земеделският министър Румен Порожанов обеща подпомагане на стопаните от плевенското село Българене след нанесените щети от градушката, предаде БТА. Днес той се срещна лично със земеделски производители и жители на селото, за да се запознае на място с щетите от природното бедствие.

Порожанов заяви, че веднага ще започне оценка на загубите и ще има подпомагане на засегнатите. Той поясни, че има възможност осемдесет на сто от земеделските разходи на полето да бъдат възстановени, а за дребните стопани има фонд, чрез който и те да получат подкрепа. Министърът заяви, че оценката за загубите ще бъде направена по най-бързия начин и средствата за подкрепа също ще бъдат изплатени бързо.

По думите му сегашната система за защита от природното бедствие покрива едва една трета от земеделските територии и село Българене попада сред незащитените райони.

Земеделският министър поясни, че ще бъде най-ефективно третирането на градоносните облаци със самолетен способ, който ще покрие цялата страна. Законът, който предвижда това да се случи, е минал на първо четене в парламента, а министърът се ангажира да апелира депутатите да не отлагат окончателното му приемане. 

Кметът на село Българене Симеонка Мусакова съобщи пред министъра, че имат 25 000 декара обработваема земя и около осемдесет на сто от нея е засегната от градушката, а унищожените посеви са на сто процента. Селото има около 500 къщи и всички са с изпочупени покриви и стъкла, както и на 100 процента унищожени насаждения в дворовете. 

Земеделски производители поискаха от министъра подкрепа със семена, с които да презасеят площите. Порожанов съобщи, че ще проучи възможностите на институтите на Селскостопанска академия доставят семена, а след това да бъдат платени от стопаните. 

По повод заседанието на утрешния Съвет по пчеларството, министърът заяви, че се обсъжда възможност да бъдат компенсирани пчеларите в зависимост от загиналите им пчелни семейства.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във