Банкеръ Daily

Общество и политика

"Порно журналистиката" в България стигна до "Би Би Си"

Публикуването миналата седмица на нецензурни снимки на приятелката на един от кандидатите за кмет на София предизвика гняв и бе осъдено от от видни български медии, журналисти и политици.

Асоциацията на европейските журналисти в България поде инициатива, придружена с хаштага "Не на порно журналистиката", призоваваща държавните институции, партиите и частните компании да бойкотират новинарски сайтове, ползващи неетични практики. Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори излезе с подобно изявление, а отделно над 20 новинарски сайта публикуваха декларация, озаглавена "Днес е денят", призоваваща всички медии да си наложат граници.

"Работата ни, честта ни, етиката и правилата ни нямат нищо общо с опита да бъде дискредитиран един от участниците в кампанията за кмет на София по несъвместим с професията ни начин … Още по-категорично възразяваме срещу онези партии и отделни политици, които легитимират подобни "медии", като им дават интервюта, канят техни представители на събитията си, плащат им за рекламни и пиар кампании по време на избори", се казва в декларацията.

От офиса на президента Румен Радев бе публикувано изявление, осъждащо "замърсената медийна среда" в страната и "целенасоченото разбиване" на етичните стандарти в българската журналистика.

Президентът специално обърна внимание върху политиците и партиите, които публично осъждат тези "грозни" практики, но в същото време легитимират извършителите с подкрепата и патронажа си.

"Чудовищна атака"

Най-новата мишена на сайта "ПИК" е Борислав Игнатов - кандидат за предстоящите избори на софийски кмет.

Игнатов определи публикуването на снимките като "чудовищна атака" в емоционален пост във Фейсбук. "Питам се с какво предизвиках такава грозна агресия, която хвърли човека до мен в дълбок шок и срив?", попита той.

Игнатов отрече твърдението на "ПИК" че партньорката му има профил в порно сайт. Тя е жертва на тормоз от години заради снимките от страна на човек, когото е обичала и на когото се е доверявала. Когато отношенията им са приключили, той ги е публикувал от фалшиви профили с цел да я унизи.

"Явно си мислят, че всичко е позволено, за да запазят отровното статукво и да откажат нормалните хора да искат промяна", написа той, имайки предвид сайта "ПИК". Аз обаче не се отказвам, напротив - ще водя тази кампания с още по-голяма решимост… Стоя до моето момиче и я обичам."

Снимките все още не са заличени

"ПИК" отговори на лавината от критики, като застана зад първоначалното си решение и отказа да свали снимките.

Сайтът публикува продължителна тирада срещу своите критици, като ги определи като "негодници“ и "представители на американизма в България“.

Тирадата им продължава с "урок как работят медиите и политиката". Било от обществен интерес публикуването на снимките, тъй като съществуването на подобни изображения би направило Игнатов уязвим за манипулация и изнудване, ако той стане кмет. Статията завършва с призив той да се откаже от участие в изборите. 

"Свободата на словото не е абсолютна"

Публикуването на снимките изглежда е засегнало до краен предел толерантността на обществото към неетичните журналистически практики, коментира британската телевизия

Скандалът до голяма степен отразява незавидната позиция на България в класацията за медийна свобода на "Репортери без граници" - най-лошата сред всички страни от Европейския съюз.

"ПИК" често е обвинявана, че клевети, за да подронва репутацията на противниците си. През годините сайтът неколкократно е осъждан да плаща обезщетения на физически и юридически лица.

В един от случаите през 2018 г. съд в София постанови, че "ПИК" трябва да плати обезщетение на журналиста и активист Николай Стайков заради клеветническа кампания. "Свободата на словото не е абсолютна", се казва в решението на съда, както и че "изключва разпространението на невярна информация, засягаща личните, гражданските и човешките права".

След "безпрецедентния" отпор срещу публикуването на изображенията няколко политически партии обявиха, че ще изключат онлайн агенцията "ПИК" от предизборната си кампания. Премиерът Бойко Борисов потвърди, че това ще е случаят и с неговата партия ГЕРБ.

"Оздравителен процес"

Опитът на "ПИК" да дискредитира кандидат-кмета може да се обърне срещу сайта, както гласи едно от съобщенията във Фейсбук, изразяващо настроенията: "Не съм убеден, че сте идеалният кмет, но това ме убеди да гласувам за вас. Успех и се надявам да имате шанс да се докажете пред нас и като кмет", цитира Би Би Си. 

Освен гнева има и надежда за промяна. Привържениците на медийната инициатива са категорични, че ще се борят за изчистване на българската журналистика от неетични практики, и организират протести. 

Президентът на страната Румен Радев заяви в свое изказване: "Надяваме се, че това ще бъде началото на дебат, който ще доведе до оздравителен процес в българската журналистика."

Превод Атанаси Петров и Иван Гуляшки

Facebook logo
Бъдете с нас и във