Банкеръ Weekly

Общество и политика

Поредно разбутване на наркопазара

Съкрушителен удар, преразпределяне на пазара или освежаване на структурите представлява активността на прокуратурата срещу наркомрежите в последните месеци? Последният значим успех беше отчетен тази седмица с ареста на повече от две дузини мъже в четири столични квартала. От Специализираната прокуратура съобщиха, че действията са по разследване на престъпна група в София, създадена с цел рекет, имотни измами и разпространение на наркотици.

 

Главният прокурор Иван Гешев посети столичния квартал „Левски“ и разговаря на терен пред камерите с главния секретар на МВР Ивайло Иванов и с директора на ГДБОП Любомир Янев. От държавното обвинение съобщиха, че шефът му е поздравил полицейските служители, участвали в извършените претърсвания и арести, а в имейл до медиите бяха прикачени снимки и кратко видео от YouTube канала на прокуратурата. Анонсирано беше, че в следващите дни ще бъдат оповестени подробности за операцията и повдигнатите обвинения. 

Дали активността срещу наркопазара е нова или реновирана може само да се гадае.

Съмнителен е обаче подходът

на полицейските, следствените и съдебните органи по делата срещу наркогрупите. Не заради ползването на информация от контингента като оперативен способ и свидетелски показания, което е задължително за противодействието срещу крими контингента. А заради странните резултати, до които се стига все по-често по делата срещу организирани престъпни групи за наркоразпространение. 

Вятърът на промяната издуха със силен повей през юни ръководството на отдел "Наркотици" в ГДБОП. Цветан Панков, заместникът му Кирил Ванков и още един служител бяха задържани, докато посредник им връчвал

подкуп с белязани банкноти.

Успехът беше обявен от Гешев в компанията на тогавашния вътрешен министър и бивш шеф на СДВР Младен Маринов. Според разследващите, многократно награждаваният за добри резултати в полицейската дейност Панков, осигурявал чадър на наркогрупи за сметка на техни конкуренти. А словото на главния прокурор беше като другарски съд преди процеса.

"Това е, меко казано, грозно. Ти да оказваш съдействие за решаване проблеми на наркогрупи, да им обещаваш логистика, да им обещаваш или да осъществяваш действия по отношение на техни конкуренти, да предаваш доверието на своите партньори в международен мащаб и много друга широкоспетърна криминална дейност. Резултатът от това е, че пострадалите са български граждани. Във всяко стадо има мърша, както е казал народът. Въпросът е, че ние трябва да отстраняваме тези, които работят за престъпността, а не срещу престъпността", заяви Гешев и пояснени, че реализация от такъв размер

в новата история на България не се е случвала. 

Говорителката на прокуратурата Сийка Милева пък добави, че престъпната група действала от 2018 г., докато обвиняемите лица осъществявали сътрудничеството с чуждестранните служби. В резултат били провалени много разследвания чрез изтичане на секретна информация. Групата била разкрита със съдействието на лице, което е било изнудвано и години наред е давало подкупи в размер на 5000-10 000 лв., получавайки срещу това информация кога и къде да се скрие, за да не бъде задържан.

Часове преди официалния си брифинг,

Гешев дебютира в социалната мрежа "Тиутър"

и първият му туит бе именно новината за арестите в ГДБОП.

В поста си, илюстриран със снимка на Цветан Панков, главният прокурор обяви: "Времето на недосегаемите свърши! Независимо къде и още по-малко ако се отнася до най-висшият служител за борба с наркотрафика. Поздравление за работата на "Вътрешна сигурност" на МВР и на Специализирана прокуратура!"

Последва поздравление и от премиера Бойко Борисов, не по-малко изкушен от контрола върху МВР.  "Поздравявам ви. Приемаш оставките, предлагаш ново ръководство и продължавате напред. Както съм казвал винаги, трябва да си почистим къщичката. Без компромиси към всички!"

Часове по-късно,

ГДБОП съвсем остана без висши началници,

защото шефът на антимафиотите Ивайло Спиридонов подаде оставка. Същото стори заместник-главният секретар на МВР Георги Арабаджиев.

Прочитът на ставащото беше очакван: на мушката са кацнали кадри, близки до бившия вътрешен министър и заместник-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов. В обръщение до служителите на ГДБОП, Спиридонов се опита да опровергае тази теза, демонстрирайки пределна сдържаност: "Днешният случай провокира решението ми да се оттегля от заемния пост и да поема отговорността за случилото се. Смятам, че това е морален и логичен акт".

Никой не загатна обаче за връзка на кадровите рокади и арести с откритите след "случайна проверка" месец по-рано в Студентски град 360 кг. кокаин с висока чистота и предназначен за износ. Доколко случайна е била проверката - не е ясно. Но е сигурно, че щом

резултатът от нея не е прикрит, някой ще изгори тежко.

В качеството си на адвокат на Кирил Ванков пък бившият вътрешен министър Емануил Йорданов коментира ситуацията далеч по-убедително от управляващите силовите структури. 

"Имаме двама полицаи с дълъг професионален стаж и безупречни професионални биографии. Срещу тях застават петима души - наркопласьори, които са разследвани от тях. Тези наркопласьори са подсъдими по друго дело в специализирания съд. Те се появяват по уникален начин. Всички те са обявени за национално издирване и когато са задържани двамата полицаи, се появяват и дават показания пред съдия. Оказва се, че сме склонни да вярваме на наркопласьорите, а не на полицаите", обобщи Йорданов. С добавката, че при едно влизане на делото в съда ще падне голям смях при показанията на наркопласьорите, но полицаите няма да се смеят, защото ще са лежали с месеци в ареста. 

В последното заседание миналата седмица по най-голямото досега дело срещу престъпна наркогрупа, наречена "Фирмата", смях не падна. За сметка на това обаче десетките подсъдими и адвокати бяха изненадани от решението на съда

да пусне на свобода единия от тарторите й - Радмил Ранов.

Популярният от разлепените анонимно преди години плакати със снимки на наркобосове (в които се твърдеше че парадират с имената на Борисов и Цветанов) мъж с прякора Радо Ланеца беше обявен за издирване в продължение на месеци. Но, вместо да бъде арестуван при появата си в края на разследването, съдът го пусна от "зандана". Първоначално - под домашен арест, а сега окончателно - срещу гаранция от 10 000 лева.  лева. С мотива за липса на имущество, влошено здравословно състояние и нужда да бъде опериран. 

По същото дело, един от тайните свидетели посочва конкретно лице, което му е заявило в прав текст: "Няма кой да ни пипне, много сме силни! Младен Маринов е зад нас!"

Според същият анонимен свидетел,

МВР-чадърът струвал на "Фирмата" по 100 000 лв. на месец.

А при среща с Радо Ланеца - по повод негово искане за отсрочка на един от траншовете заради забавена доставка - Маринов отсякъл: "Не ме интересува! Месецът си и месец - датата ви дойде. Това е договорката и тя не се променя!"

При тези отношения напускането на друг ключов ръководен кадър на ГДБОП - бившия директор на "Киберпрестъпност" в ГДБОП Явор Колев мина "безпроблемно". Последва обаче ударът срещу Васил Божков, който завари Колев в закритата вече Държавна комисия по хазарта като представител на ДАНС. В резултат, Явор Колев се прости и с този пост, а неотдавна заяви, че за напускането му нямало натиск - бил решил рестартира живота си и по делото срещу хазартния бос го викали само като свидетел.

За публиката остава само усещането, че при поредното голямо чистене на полицейско-съдебната "къщичка" не узнава дори една хилядна за планините от натрупани и укривани мръсотии. 

Емил Радков

Facebook logo
Бъдете с нас и във