Банкеръ Daily

Общество и политика

Пореден случай на заразен с COVID-19 в столична детска градина

Помощник-възпитателка от столичната детска градина №67 "Чучулига" в район "Красно село" е с положителна проба за коронавирус, съобщават от районната администрация.

Резултатите от PCR тестовете на децата от група "Врабчета" и контактния персонал от групата са отрицателни. По разпореждане на Столичната здравна инспекция децата от групата ще останат под 14-дневна карантина. 

Извършена е цялостна дезинфекция на детската градина, двора и площадките. Останалите групи ще работят по обичайния график. За всички нови разпореждания родителите ще бъдат информирани своевременно.

Детските заведения в страната работят при извънредни правила.

Навсякъде децата се приемат с предварително попълнена декларация за информирано съгласие от родителите, в която се посочва, че не са болни, не са контактували със заразно болен и родителят се съгласява с новите условия на работа на градините.

Ако това е възможно, децата от различните групи влизат от отделни входове на градината. Преди да бъдат приети, изчакват реда си с родителите си навън, тъй като възрастните не се допускат в сградата. 

Персоналът на детските заведения е оборудван с маски и/или шлемове. На места са правени тестове за коронавирус на всички или част от работещите в общинските градини. Според правилата, издадени от властите, помещенията в градините трябва да се дезинфекцират четири пъти дневно. Трябва да се почистват и играчките и пейките на двора, а децата да изкарват навън колкото се може повече време.

В София приемното време в някои градини е от по-късно сутрин, за да се направи дезинфекция на помещенията. На други места има график за воденето на децата от всяка отделна група.

Децата и заразата.

Основните симптоми на коронавирус при децата са висока температура, диария и повръщане според публикацията PLoS Medicine с позоваване на проучване, проведено в четири болници в Западен Китай.

Твърди се, че проблемите с белите дробове при децата се появяват по-късно. 76 % от болните деца, които са били наблюдавани, са с висока температура, а сред по-големите – 44 %. Други 62 процента от децата са имали силна кашлица, а 12 процента са имали диария и повръщане.

По-рано немски учени откриха, че децата са по-малко податливи на заразата от коронавирус, отколкото техните родители.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във