Банкеръ Daily

Общество и политика

Пореден скандал между ГЕРБ и БСП в парламента

Депутати, БСП

Пленарното заседание в четвъртък започна с поредния скандал между ГЕРБ и БСП. Поводът беше декларация на ГЕРБ, прочетена от депутата Маноил Манев и посветена на Илия Стоилов – брат на социалиста Георги Стоилов. Илия Стоилов беше осъден у нас през 2020 г. по обвинение за водене на организирана престъпна група и на 2 февруари 2021 година е бил задържан в Чехия.

От ГЕРБ обвиниха червените депутати, че не могат да носят политическа отговорност и да признават стари грешки.

"Илия Стоилов е брат и съдружник на депутата от БСП Георги Стоилов, дарител на партията БСП по време на изборите през 2017 г. През 2020 г. Стоилов беше осъден задочно на 7 години лишаване от свобода за това, че е ръководил организирана престъпна група", заяви Маноил Манев. Той изтъкна, че след изчезването на брат си, Георги Стоилов обяснил, че той не се крие от правосъдието, а се лекува в чужбина.

"Днес става ясно, че това е лъжа. Още през 2017 г. от парламентарната трибуна групата на ГЕРБ призовахме БСП да се разграничи от своя депутат и да поиска оставката му. Вместо това получихме отговор, че всеки е невинен до доказване на противното. Днес Илия Стоилов е осъден и задържан. Каквото и решение да взема БСП оттук нататък - то ще бъде закъсняло", каза още депутатът от ГЕРБ.

Той припомни, че много депутати от ГЕРБ само за съмнения са подавали оставки. "Вие предпочетохте обратното - цялата ви партия да носи отговорност за Илия Стоилов. Времето е най-добрият съдник за едно или друго политическо решение. В края на настоящия парламент ние имаме очи да застанем пред своите избиратели и с добрите неща, които сме направили, и с грешките, които сме направили. Вие предпочетохте да се занимавате с компромати и черен пиар, от тази позиция да се държите като непогрешими", посочи Манев. 

"Това гарантира, че подобни грешки ще бъдат повтаряни и все повече ще се превръщат в начин на поведение на вашата партия. Затова и не е учудващо, че вашият лидер във Варна Борислав Гуцанов, който сам по себе си е достатъчно спорна фигура, е решил да номинира за член на РИК Николай Николаев Банев. Николай Банев е син на небезизвестния и сочен за олигарх, който носи същото име, бизнесмен. Тази кандидатура идва, за да покаже, че нищо ново не сте научили и нищо старо не сте забравили", подчерта депутатът от ГЕРБ.

Той обърна внимание, че Николай Банев е бил спонсор на събиранията на Бузлуджа през първите 20 години след 1989 г., днес е в ареста и очаква своята присъда. "През това време небезизвестният Гуцанов предлага синът на Банев да гарантира честността на предстоящите парламентарни избори. Вие имате право да взимате вашите вътрешнопартийни решения и ние нямаме никакво намерение да ви даваме съвети в една или друга посока. След подобни решения и след подобна партийна история, вие нямате никакво право да се държите като стожери на морала в политиката. Нямате право, защото не притежавате смелостта да се променяте и да осъзнавате грешките си", заяви Манев.

Декларацията на ГЕРБ ядоса социалистите. "От парламентарната трибуна се демонстрират най-добрите фашистки традиции, в които търсим отговорност на роднините на извършилите престъпления", каза зам.-председателят на Народното събрание и зам.-председател на БСП Кристиан Вигенин в процедура по начина на водене след декларацията на ГЕРБ.

"Подобни декларации не ви помагат по никакъв начин. Ако всеки път ще пращате хора, трябва такива хора да бъдат спирани, защото правите внушения за престъпления", посочи Вигенин. А председателят на парламента Цвета Караянчева изключи микрофона на социалиста и изтъкна, че няма как да се намеси в декларациите. "Тя не беше обидна, тя беше принципна", каза Караянчева.

От своя страна Иван Иванов от БСП обвини шефката на Народното събрание, че е допуснала да се правят внушения. Караянчева пък попита по кой член на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание е забранено да се правят внушения и изказвания от парламентарната трибуна.

Социалистите отново подчертаха, че премиерът Бойко Борисов не се явява в Народното събрание въпреки изискванията на Конституцията.

Намеси се и лидерът на "Воля" Веселин Марешки. Той заяви, че Караянчева имала право да се намеси, когато от парламентарната група на БСП се правят "просташки, глуповати и идиотски подвиквания". Марешки визира социалиста Георги Гьоков, който по думите му, се е обърнал към Кръстина Таскова от "Воля" с обидното "ма".

Вежди Рашидов от ГЕРБ също се включи, афектиран от определението "фашистки". "Нарекохте ни фашисти. Каква е разликата между Аушвиц, Белене и Скравена? То е едно и също. Ние на вас казваме ли ви комунисти?", обърна се той към социалистите. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във