Банкеръ Daily

Общество и политика

Пореден рунд за съдебните такси

„Дължим на българските граждани достъп до правосъдие - България 13 години не може да намери политическа воля да реши проблема с таксите". С този мотив Министерството на правосъдието работи по въпроса за намаляване на държавните такси по гражданските и административните производства. Новината съобщи министърът на правосъдието Надежда Йорданова по време на изслушване в парламентарната правна комисия.

Заявката за намаляване на съдебните такси е знакова предвид обстоятелството, че досега в тази насока са въвеждани само увеличения, макар че високите размери на някои от тях са един от най-старите дразнители в съдебната сфера. При това Йорданова посочи съвсем конкретен пример - 4-процентната пропорционална такса по граждански дела. Едновременно с това, правосъдният министър порица поредния проект на Висшия съдебен съвет (ВСС) за коригиране на таксите с думите, че "това , което те предлагат, всъщност е тяхното увеличение". 

В случая не става ясно точно за кой проект става въпрос, но е ясно че

съветът и министерството отново гледат в различни посоки.

Преди година Пленумът на ВСС съгласува финансова обосновка към проект на постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на Тарифа № 1 към Закона за държавните такси, събирани от съдилищата, прокуратурата, следствените служби и Министерството на правосъдието. Обявено беше, че измененията са свързани с нови административни услуги, които ще се предоставят от ведомството с цел подобряване на системата от услуги, предоставяни по електронен път от държавните структури и намаляване на административната тежест върху гражданите и бизнеса.

От думите на Надежда Йорданова става ясно обаче, че става въпрос за промени в таксите по граждански дела, които са определени в друга тарифа - за държавните такси, които се събират от съдилищата по реда на Гражданския процесуален кодекс. Именно там са фиксирани и пропорционалните такси върху цената на иска, които са 4% за делата на първа инстанция и 2% за всяка от следващите. Проблемът е, че при искове с голям материален интерес ищецът предварително трябва да внесе хиляди левове, защото инак делото му няма да бъде разгледано.

ВСС повдига периодично

въпроса за увеличаване на съдебните такси

като основно собствено приходно перо за пълнене на съдебния бюджет.

Например, преди десетина години тогавашният състав на съвета скочи срещу финансовия министър Симеон Дянков, че се бавело с месеци изготвения от кадровия орган проект за увеличение. Посланието беше обичайното - при годишната битка за по-голям съдебен бюджет или дайте повече пари като субсидия от фиска, или увеличете таксите. По-късно ВСС свали гарда, защото се притесни да не си вкара автогол, т.е. управляващите да използват разправията и да свият държавните пари за издръжка на съдебната власт, които са около 3/4 от общия бюджет.

През 2015 г. излезе обаче скандална статистика за несъбрани вземания на съдебната власт, която постави проблема с хроничния недостиг на средства в нова светлина. Документът беше огласен от ВСС като справка, предоставена от НАП по негово искане. В нея бяха описани

несъбрани вземания за 746.6 млн. лв.,

натрупани от неплатени такси, разноски и глоби. Според някои членове на съвета обаче сумата достигала 1 милиард.

Справката беше шокираща и заради констатациите на НАП за тази несъбираемост - настъпила погасителна давност и липса на имущество у длъжници, срещу които никой не си е правил труда да води своевременно принудително изпълнение.

Нещо повече - оказва се, че най-много несъбрани вземания (общо 538.3 млн. лв.) са се натрупали от януари 2010 г. до март 2015 година. През този период два състава на ВСС превърнаха недоволството от орязаната бюджетна субсидия за съдебната власт в постоянна тема за публични престрелки с другите власти, проспивайки на практика задълбочаването на проблема. 

През 2018 г. се стигна все пак до увеличение на съдебните такси, но по административни дела, като част от пакета с промени в Административно-процесуалния кодекс. Мотивите бяха свързани с ползите от разтоварване на системата, увеличение на постъпленията и защита на големите инвеститори от т. нар. зелен рекет отстрана на еколозите при одобряване на големи строителни проекти. Увеличение на таксата за обжалване на административните актове в съда не беше допуснато, но набъбнаха таксите за касационно обжалване, при това с много - от 18 до 90 пъти. Въведена беше и пропорционална такса при делата с определяем материален интерес, като

единствената компенсация е ограничението й с "таван".

По дела с интерес до 10 млн. лв. - 3400 лв., а при интерес от над 10 млн. лв. - 9000 лева. 

Президентът Pyмeн Paдeв нaлoжи вeтo и редом с депутати от БСП атакува текстовете пред Конституционния съд, но безуспешно. Увеличението остана в сила, ВСС продължи да иска все повече и повече пари от бюджета, макар издръжката на Темида трайно да надхвърля 1 млрд. лв., а престрелките с изпълнителната власт (в лицето на финансовото министерство) на тема бюджет продължават.

За последно - само преди няколко месеца, когато правителството на Кирил Петков реши да вземе малко милиони от парите за съдебната власт и да ги даде на Българската академия на науките. ВСС окачестви това като "противоконституционно посегателство срещу съдебната независимост", а главният прокурор Иван Гешев го обяви за "празник за мафията и олигархията".

От кабинета заявиха, че това прехвърляне на средства към БАН ще е от по-голяма полза за икономиката ни, а премиерът уточни, че "бюджетът на прокуратурата е доста голям и в момента, а всички българи плащаме прекалено голяма цена за нивото на правосъдие у нас".

Междувременно,

практиката да не се събират дължими съдебни такси

беше осветена преди месец от бившите шефове в Корпоративна търговска банка Георги Христов и Георги Зяпков.

В писмо до финансовия министър Асен Василев те призоваха държавата да си събере дължимите съдебни такси по дела на синдиците по несъстоятелността на КТБ и да потърси отговорност от виновните лица.

Според тях НАП бездейства по издадени в нейна полза изпълнителни листове за милиони левове, като по този начин едновременно ощетява бюджета и уврежда масата на несъстоятелността на КТБ, тъй като насърчава синдиците да водят обречени дела. 

В сигнала до Асен Василев е приложен и списък с 6 загубени от синдиците гражданки и търговски дела, разгледани и решени на две инстанции в софийските градски и апелативен съдилища.

Общо присъдените по тях в полза на държавния бюджет суми възлизат на близо 6 млн. лв., като подателите на сигнала посочват че тези дела са малка част от многобройните производства, водени по искове на синдиците на КТБ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във