Банкеръ Daily

Общество и политика

Пореден рекорд на новозаразени с коронавирус у нас

105 от изследваните през последното денонощие 2642 проби са дали положителен резултат. Това показват данните в Националната информационна система.

Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград - 1; Враца - 1; Габрово - 2; Добрич - 1; Кърджали - 2; Кюстендил - 1; Пазарджик - 12; Плевен - 3; Пловдив - 3; Разград - 1; Сливен - 7; Смолян - 8; София област - 9; София град - 17; Стара Загора - 22; Търговище - 2; Хасково - 1; Шумен – 12.

3191 са общо потвърдените случаи на коронавирусна инфекция у нас. От тях активни са 1303. Излекувани са 1716 лица, 28 от които са регистрирани през изминалите 24 часа.

С доказан COVID-19 в лечебни заведения за болнична помощ се намират 215 пациенти. 15 от тях са настанени в интензивни структури.

Според Националната информационна система у нас новият коронавирус е констатиран при 317 лица-медицински служители. Шест нови случая са установени през последното денонощие, като пет от тях са на лекари, а един – на фелдшер.

172 са починалите лица, при които е бил потвърден COVID-19. Четири са новите смъртни случая, регистрирани през изминалото денонощие.

В петък вечерта здравният министър Кирил Ананиев издаде четири заповеди във връзка с удължаването на извънредната епидемична обстановка от 15 до 30 юни. След изписване от лечебното заведение хората, диагностицирани с COVID-19, остават 14, а не 28 дни в домашна изолация. Носенето на маска или друго предпазно средство остава задължително в обществения транспорт, в аптеки и лечебни заведения.

От 15 до 30 юни не се разрешават посещенията в дискотеки, пиано-барове, нощни барове, клубове и други подобни, се казва в заповедта на министъра. В същия период не се разрешава провеждането на групови празненства на закрито с присъствието на повече от 10 души. Това се отнася и за сватби, балове, кръщенета и други.

Разрешава се обаче провеждането на спортни мероприятия на открито и закрито при заетост на местата до 50% от общия им капацитет. Зрителите трябва да са настанени най-малко през една седалка. Същото условие важи и за провеждането на конгреси, конференции, семинари и изложения, в театрите, концертните зали и залите за танци.

Всички, които пристигат в България от Кралство Швеция, Великобритания и Северна Ирландия, Кралство Белгия, Република Португалия и Нидерландия, както и от всички трети страни, с изключение на Република Сърбия, Босна и Херцеговина, и Черна гора, се поставят под карантина за срок от 14 дни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във