Банкеръ Daily

Общество и политика

Пореден протест срещу кмета на Септември

Жители на Община Септември ще проведат мирен протест пред сградата на Окръжния съд –Пазарджик срещу кмета Марин Рачев на 23 октомври. 

Организаторите на протеста обявиха, че причината е "водената недалновидна политика на кмета на Община Септември". По-късно желаещите могат да присъстват и на делото срещу Марин Рачев, който е подсъдим по дело за укриване на данъци в особено големи размери.

Общественото недоволство срещу кмета започна в началото на юли с поредица от протести. Учреден беше и граждански инициативен комитет „Да спасим Община Септември”. През август т.г. над 500 недоволни граждани сезираха Главния Прокурор Сотир Цацаров, Сметната палата и АДФИ. В тях са описани конкретни данни за обществените поръчки и разходването на публични средства и се настоява за пълна ревизия на кмета Марин Рачев.
Проверките са в ход.

Недоволните граждани търсят отговори къде и за какво са договорени над 12 милиона лева от общината за миналата 2016 г. и над 7 милиона лева за тази година. Защо в село Варвара не са поставени уговорените в договора за сметопочистване нови 300 пластмасови кофи за смет – откраднати ли са парите за тях? Броят се старите 300 кофи за смет, които не са предмет на обществената поръчка и е редно да има за всички, които плащат данъци и такса смет кофи. Защо не се почистват улиците и тротоарите, както е уговорено по обществената поръчка за почистването, къде отиват парите за това?

Според протестиращите, кметът Рачев досега не е дал информация как са похарчени парите за детските площадки в общината, за които според договора са предвидените над 250 000 лева са платени авансово.

Facebook logo
Бъдете с нас и във