Банкеръ Daily

Общество и политика

Пореден протест на майките на деца с увреждания

Майките на деца с увреждания отново излязоха на национален протест, за да изкажат недоволството си от социалната система и липсата на реформи. Протестът започна около 17.30 пред сградата на Народното събрание в София. Събитието е под наслов "Системата ни Убива –Системата е блокирала". Протестиращите блокираха движението на площад "Орлов мост"

Недоволните родители настояват за приемането на три закона - за хората с увреждания, за личната помощ и за социалните услуги. Процедурата по приемането им трябваше да приключи до 1 октомври.

"За нас, протестиращите родители на деца с увреждания, обратното броене завърши на 1 октомври 2018 година. Ние отново излизаме на протест в цялата страна, за да заявим, че сме в готовност да продължим нашите протестни действия и имаме решимостта да доведем нещата до действително решаване на проблемите. Настояваме за незабавни, реални промени в полза на хората с увреждания; за цялостна реформа; за внасяне и на трите проектозакона, гарантиращи реформа в сектор хора с увреждания, в Народното събрание. Дойде краят на лъжливите реформи! Дойде краят на книжните промени, време е за реални!", гласи протестната нота на родителите. 

Едно от лицата на протестиращите майки Вера Иванова обяви, че се предприемат друг вид протестни действия. "Обвиняваме Бойко Борисов! Той ни излъга. Обеща, надяваше се да махнем палатката. Никоя от майките на хората с увреждания не може да си остане вкъщи. Повече срокове не даваме", заяви Иванова. 

По темата взе отношение социалният министър Бисер Петков. "Малко се пресилва твърдението, че законопроектът за хората с увреждания е осакатен или е претърпял радикална промяна", каза Петков пред bTV. 

В понеделник Националният съвет за интеграция на хората с увреждания не одобри варианта на Закона за хората с увреждания. Всички организации, включително и национално представителните, се обявиха против.

"Необходимо е съгласие и затова вчера решението на съвета беше да се отложи разискването. От една страна ние се надпреварваме с времето, бързаме, за да придвижим, от друга страна има сериозни възражения, че от това страда качеството, че е възможно да не се съобразят всички важни неща в този законопроект", заяви по този повод социалният министър. 

Тезата за "осакатения законопроект" лансира омбудсманът Мая Манолова. По думите й от него са изваден всички точки, на които тя и протестиращите държат. Общественият защитник оцени сегашния вариант на законопроекта като "загубено време и подигравка за всички хора с увреждания, които очакват реална реформа." Манолова напомни, че ангажиментите към недоволстващите са поети на най-високо политическо ниво - от премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев, социалния министър Бисер Петков и здравния министър Кирил Ананиев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във