Банкеръ Daily

Общество и политика

Пореден опит за разтоварване на "Вера Су"

Акцията по разтоварване на заседналия от вече месец край Камен бряг кораб "Вера Су" се очаква да започне около 13 часа днес.

Три военни катера ще пристигнат на място, както и трите баржи, осигурени от Европейската агенция за морска безопасност.

По разпореждане на министъра на транспорта Христо Алексиев работата ще се извършва на три смени, за да се използва благоприятното време.

Състоянието на азотния тор, който е наводнен, наложи и промяна в ресурсите, необходими за претоварването му.

Ферибот "Варна" пък  ще бъде позициониран на около 600-700 метра от кораба, като той вече е оборудван с 12 цистерни и 18 вагона за претоварване.

Очакванията са баржите, които имат капацитет от 100 тона, да бъдат натоварвани за около час.

След като корабът бъде олекотен с 300 тона, ще се прецени дали в акцията да бъде включена и по-голямата баржа с капацитет от 700 тона.

Синоптичната прогноза показва, че подходящи условия за претоварване ще има днес и утре.

Припомняме, че преди дни от екоминистерството съобщиха: Анализирани са резултатите от изпитване на водните проби, взети в периода от 15 до 17 октомври, след сигнал от Гранична полиция за опалесценция на повърхността на водата и силна миризма на нефтопродукти в района на кораба „Вера Су“. Извършените пробонабирания показват наличие на нефтопродукти в морските води. На 18 и 19 октомври районът е изследван с летателен апарат - дрон, при което е констатирано петно по протежение на бреговата ивица в района на инцидента. Наблюдението върху хода на започналата спасителната операция потвърждава, че с действията по разтоварването на кораба постепенно ще бъде елиминиран рискът от замърсяване на морските води. Екипите за наблюдение на МОСВ продължават да следят състоянието на водите в Черно море в непосредствена близост до заседналия кораб с цел проследяване на операцията по разтоварване".

Измина един месец, в който корабособственикът не предприе никакви действия по спасяването на собствеността си, и 30 дни, в които България също не успя да се справи с критичната ситуация в морето. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във