Банкеръ Daily

Общество и политика

Пореден натиск върху протестиращите медицински сестри

Омбудсманът Мая Манолова нарече недопустим и безобразен натискът, който ръководители на лечебни заведения продължават да упражняват върху медицинските сестри, за да им попречат да протестират. 

Манолова днес е в Стара Загора, където за пореден път отиде да подкрепи протестиращите специалисти по здравни грижи, които от месеци настояват за достойни условия на труд и справедливо и адекватно възнаграждение. "Аз съм сигурна, че тези протести ще продължат, докато не бъдат удовлетворени справедливите искания на медицинските сестри и на медицинските специалисти“ , заяви омбудсманът.

Протестът започна пред УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" и продължи с шествие, в което обаче, по твърдение на медицинските специалисти заради натиск и заплахи за уволнение са се включили едва около 20 професионалисти по здравни грижи.    

Доказателство за оказван натиск беше и фактът, че една от организаторките на протеста –  медицинската сестра Елена Якшева, получи телефонно обаждане от "Личен състав" с информация, че ще бъде командирована от клиниката по ортопедия в инфекциозно отделение. По думите на омбудсмана това е наказателна акция и знак за предупреждение от страна на ръководството на болницата. Исканията на протестиращите не са политически, а съсловни и професионални и всеки опит да бъдат притискани и спирани задължително трябва да бъде осъден, твърди Манолова. Тя подчерта, че подкрепя протестиращите, тъй като нито едно от обещанията, дадени им преди изборите, не е спазено.

Припомняме, че министърът на здравеопазването Кирил Ананиев увери, че до 20 април тази година ще има нови проектозакони за съсловните организации. Също така обеща, че до 10 май ще предложи нова методика за определяне работните заплати на медицинските специалисти, както и че от 1 юни заплатите ще бъдат поне на нивото на договореното в Колективния трудов договор, а именно 950 лв. стартова заплата за медицински специалист. Реалните увеличения обаче са в рамките на 20 лв., 50 лв., до 80 лв. "Това е лъжа от страна на Министерството на здравеопазването и отказ от реформи. Отказ да се решават проблемите в здравната система“, заключи омбудсманът.

Според нея проблемите в сектора показват добре организиран хаос, от който парите изтичат. Така от 130 млн., на определени места един медицински специалист получава по 20 лв., а друг – нищо.

Мая Манолова допълни, че утре, 12 юни, от 15.00 часа ще отиде и в столичната болница "Токуда", защото върху медицинската сестра Мая Илиева - лицето на протестите, също е оказван натиск.   

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във