Банкеръ Daily

Общество и политика

Пореден ден с висок брой инфекции и починали с COVID-19

Пореден ден с висок брой инфекции и починали с COVID-19 в България. Над 4900 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 39 957 теста през последното денонощие. Положителните проби са 12,3 процента. За последното денонощие в лечебните заведения са постъпили 954 заразени.135 са починалите за последните 24 часа, показват данните на здравните власти. Поставените дози ваксини у нас са 19 553. Със завършен имунизационен цикъл са 1 538 928 души. С бустерна доза са 21 747 души.

Въпреки притеснителните данни, за първи път броят на заразените през тази седмица е под 5000.

От днес плановият прием и плановите операции се преустановяват заради високия брой заразени и хоспитализирани с COVID-19. Мярката е в сила за лечебните заведения в цялата страна. Но изключение се допуска за дейностите, свързани с трансплантации, диагностиката и лечението на пациенти с онкологични и онкохематологични заболявания.

Най-рано учениците от първи до четвърти клас могат да се върнат на училище от 10 ноември. За да се върнат към присъствено обучение, те ще бъдат тествани с щадящи тестове. Тестовете ще се правят в класната стая, децата ще бъдат по чиновете си и по време на тестовете ще са с маски, освен в момента, в който трябва да им се вземе съответният секрет. Ако има положителен тест, детето ще бъде отделено от класа, ще бъдат информирани неговите родители, които трябва да дойдат да го вземат, както ще бъде информиран и личният лекар, съобщи в сряда образователният министър проф. Николай Денков.

В същото време Министерството на здравеопазването промени валидността на т.нар. зелени сертификати. Сертификатът за ваксинация може да се използва в България от 15-ия до 30-ия ден от поставянето на първата доза при двудозовите ваксини. Сертификатът за ваксинация при еднодозовата ваксина на "Янсен" може да се използва в България от 15-ия ден след поставянето на инжекцията. В Европейския съюз сертификатите за ваксиниране се смятат за валидни 14 дни след завършването на ваксинационния цикъл.

Facebook logo
Бъдете с нас и във