Банкеръ Daily

Общество и политика

Пореден антиправителствен протест под мотото "Нас не ни е страх!"

За 19.00 часа е планиран днешния пореден протест с искания за оставка на правителството на Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев. Мотото на протеста и и тази вечер е "Нас не ни е страх".

Събиращите се хора на площада пред Президентството казаха пред репортер на БНР, че не са изненадани от думите на премиера Борисов от днес, че мафията в момента иска да свали правителството и че това е основание да не се подава оставка на правителството. Хората обаче посочват, че ще протестират, докато кабинетът и главният прокурор не си тръгнат и също така казват, че утре отново ще са на протеста.

За 10-и септември (четвъртък) е обявено така нареченото "Втора велико народно въстание" за 8.00 часа сутринта. Това даде повода във фейсбук-профила на така нареченото Отровно трио, което е организатор на протестите, да бъде публикувано 10-минутно видео. В него адвокат Николай Хаджигенов дава "инструкции за безопасност при задържане и полицейско насилие".

"Длъжни сме да предположим, че утре отново ще има правителствени или платени от олигарсите на правителството провокатори. Такива хора вече не ги снимайте и не ги давайте на полицията, защото тя както вече знаем, не реагира. Отдръпнете се от тях. Ако обаче има достатъчно много хора, вероятно няма да може да се дръпнете никъде. Тогава просто седнете", посочи Хаджигенов и допълни: "Нужно е да предположим, че  отново ще има полицейско насилие. Полицията и "Жандармерята" ще бъдат оборудвани всички с противогази, което означава много повече газ. Това, което трябва да запомним като среща с този газ, е да не пипате нищо с ръце, дръжте си ръцете далеч от очите, не се мийте с вода, защото става по-лошо. Ще бъде организиран пункт както и предишния път зад фонтана пред Президентството, зад сцената. Поръчали сме сухи кърпи, ръкавици".

Във връзка с утрешните протести преди няколко дни беше обявено създаването на доброволческа структура. Този следобед стана ясно, че до тази сутрин има записани над 700 доброволци от 25 държави, включително Австралия, Канада и Япония, които са готови да работя заедно за събаряне на властта и изграждането, на цитирам, "нормална държава".

В България тези доброволци са от над 70 града и 11 села, пише още в публикация на "Отровното трио".

Сериозно полицейско присъствие и контролни пунктове ще има утре в центъра на София. Общо три протеста са планирани за 10-и септември, обявиха от СДВР.

МВР ще организира контролно-пропускателни пунктове, на които ще се проверяват хората, идващи на протест, дали носят в себе си опасни и забранени предмети.

Facebook logo
Бъдете с нас и във