Банкеръ Daily

Общество и политика

Популизъм като за последно по темата за пенсиите

Краят на 46-тото Народно събрание вече се вижда. Случи се така, че в последните дни от краткия му мандат се наложи да се занимава с парите за пенсии. И тъй като това е благодатна тема, широко използвана в предизборните кампании, в пленарната зала настана смут, а трибуната се превърна в място за наддаване. Последните популистки изяви доведоха до създаването на неочаквани мнозинства при гласуването. Проектът на служебния кабинет за актуализация на бюджета на Държавното обществено осигуряване за малко да бъде изцяло пренебрегнат и да се приемат предложения, лишени от логика и мисъл за утрешния ден. 

Стигна се до там, че в един момент бяха приети едновременно три различни идеи, без да е ясно откъде ще дойдат пари за всички тях. С гласовете на ГЕРБ, ДПС и БСП първо мина предложението на ДПС за 120 лв. месечна добавка към всички пенсии за октомври, ноември и декември тази година. След това същото мнозинство одобри и предложението на ГЕРБ за 100 лева. Докато бе на власт тази партия и особено лидерът й Борисов с апломб афишираха голямото добро, което правят, раздавайки на пенсионерите по 50 лева на калпак, но сега изведнъж решиха, че добавките трябва да са по 100 лева, като нямат и нищо против идеята на движението помощта да е по 120 лева.

След още дебати бе прието и трето предложение - на служебния кабинет, пенсиите да бъдат преизчислени от 1 октомври с по-висок коефициент - 1.35 вместо сегашния 1.2, за всяка година действителен трудов стаж. Така увеличението за всички пенсионери ще е средно с 12.5 процента. Наред с тази "благодат" беше гласувано минималната пенсия да нарасне от същата дата от 300 на 370 лв. - предложението е на "Има такъв народ", което всъщност е корекция на заложените първоначално от служебното правителство 340 лева. А максималната пенсия от 1440 да стане 1500 лева. Тези предложения минаха с гласовете на всички депутати без тези на ГЕРБ и ДПС.

Служебният финансов министър Асен Василев поясни, че гласуваните добавки, предложени от ДПС, изискват разход от 600 млн. лева, а тези, които са гласувани по идея на ГЕРБ - 327 млн. лева. Предложението, разписано от Министерството на финансите, на свой ред изисква 80 млн. лева. По думите на Василев народните представители са започнали да си измислят приходи, които не съществуват, но ги раздават, което е равносилно на взривяване на бюджета.

Нямаше как да не бъде отбелязан и заформилият се странен сговор между ГЕРБ, ДПС и БСП. Йордан Цонев от партията на Ахмед Доган оправда това с думите: "Като не можете вие да направите нещо, ще го направим ние. Ще се сгодим ние, партиите на статуквото."

Минаха два дни в спорове, изхвърляния, шеги, подмятания, обиди и демагогия. Наложи се парламентарната бюджетна комисия да се събере на извънредно заседание. Тя реши от 1 октомври до края на годината пенсионерите да получават по 120 лв. добавка, а преизчислението на пенсиите с по-висок коефициент (1.35)  и увеличението на минималната пенсия от 300 на 370 лв. да влязат в сила от 25 декември. От същата дата и максималната пенсия да стане 1500 лева. Това решение, макар и трудно, бе одобрено и прието на третия ден и в пленарната зала.

Финалният вариант мина с гласовете на "Има такъв народ", "Демократична България" и ДПС. Трима от "Изправи се БГ! Ние идваме" го подкрепиха, осем гласуваха против него. ГЕРБ не участва в гласуването. От партията на Борисов обвиниха служебния кабинет, че се отмята и отлага преизчисляването на пенсиите. Така ГЕРБ хем не гласува за актуализацията, предлагайки само ковид помощи до декември, хем, оказва се, държи преизчислението да се случи по-рано. 

Социалистите пък настояваха всички гласувани преди това увеличения да бъдат приети отново.

Дебатите отново започнаха с обвинения. Настана объркване кои текстове трябва да се гласуват и възможно ли е прегласуване, тъй като част от тях ще минат едва ли не на трето четене. 

Финансовият министър Асен Василев бе принуден отново да направи уточнението, че в пленарната зала преди два дни са гласувани два взаимоизключващи се текста - освен добавка, да се получава и индексирана пенсия, което не е било заложено в разчетите на Министерския съвет. "Затова предложението, което бе прието в бюджетната комисия, позволява пенсионерите да получат повече пари от предвиденото от нас първоначално и предвижда преизчислението да остане трайно и постоянно през годините, освен ако някой не го отмени. Можем да си го позволим, защото допълнителният разход е 115 млн. лв., а имаме около 300 млн. лв. допълнителни приходи в последните 2 месеца", изтъкна Василев. 

Криво-ляво депутатите успяха да се измъкнат от кашата, която сами забъркаха, като се съобразят в известна степен и с проекта на кабинета. Отне им три дни и цялата бъркотия накара мнозина да приемат положително скорошното разпускане на 46-ия парламент. Освен че не можа да излъчи редовно правителство, съставът му показа, че е в състояние да ни предложи маса изненади, включително и парадоксални плаващи мнозинства.

 


Стоян Мирчев от БСП се обърна към шефа на бюджетната комисия Любомир Каримански от "Има такъв народ" с думите: "Актуализацията на пенсиите ще важи 5 дни. Сега се отказвате от вашето предложение и защитавате позицията на ДПС. Вие сте топлата връзка между "Има такъв народ" и ДПС. Затова бързо щяхте да станете гуверньор на БНБ".

"Имахте министър-председател, който нямаше един ден трудов стаж", отвърна му Каримански. А Йордан Цонев от ДПС допълни: "Г-н Мирчев има фиксация към ДПС, както дядо му имаше фиксация да направи Възродителния процес".

По-късно Мирчев отново се сети за предложението на ДПС за отлагане на индексацията на пенсиите и нарече Тошко Йорданов от ИТН булката, а съпартиеца му Филип Станев шаферката в брака с ДПС. "Сватбата е ясна, партито ще е довечера най-вероятно в "Делта Хил" при чичо Славчо", каза той.

Филип Станев в лично обяснение посъветва Мирчев да спре да се държи като мъж с едро тяло и заешко сърце и да престане да всява интриги. А колегата му Тошко Йорданов също в лично обяснение заяви, че БСП е "доста шавлива политическа булка". "Влязохме в тази история, защото вие приехте три различни неща и забъркахте тази каша", отбеляза Йорданов. Той се обърна към Стоян Мирчев с думите, че само маймуните помнят три минути.

Станислав Балабанов от ИТН също се включи в разправията с думите, че досега е мислил Георги Свиленски за "палячото на групата", а това се е оказал Мирчев.

Последва поредица от искания на социалисти към председателя на парламента Ива Митева да бъдат наложени наказания на депутати от ИТН за неприлични думи и обиди


Facebook logo
Бъдете с нас и във