Банкеръ Daily

Общество и политика

Поптодорова: Позицията на НАТО за Русия е и позиция на България

Тази седмица започнаха спешни кризисни срещи, които имат за цел да деескалират напрежението, за да се предотврати рискът от военна намеса в Украйна. В понеделник беше двустранната среща САЩ - Русия, вчера се проведе съветът НАТО - Русия, а днес във Виена е регулярната среща на ОССЕ, където отново ще се обсъжда тази тема.

Това са разговори, а не преговори и няма никаква изненада спрямо прогнозите, които бяха направени. Това коментира в студиото на БНТ Елена Поптодорова – вицепрезидент на Атлантическия клуб в България.

Поптодорова заяви, че позицията на НАТО е и позиция на България.

Цитира думите на военния министър Стефан Янев, който каза "България е НАТО" и допълни, че когато вчера Йенс Столтенберг говори за впечатления от разговорите НАТО - Русия, той говори от името на 30-те държави.

Поптодорова уточни, че в НАТО работят 35 наши представители. Има дипломатическо представителство и офис на военни представители. Всичко, което се произнася като решение на Алианса, е минало през вниманието на нашите представители, докладвано е в България. Всички най-високи нива на управление на държавата са напълно наясно какъв вид разговори се водят в НАТО, каза Поптодорова.

Когато Столтенберг определя Русия като агресивна в поведението си, като заплаха за мира и сигурността на континента, това е колективната позиция, в която участва и България.

Когато Столтенберг казва, че не може да се направи компромис от политиката на Алианса на отворени врати, това го казва и България. "И да, ние казваме - трябва да се съхрани суверенитета на Украйна и да се запази тази политика, която направи НАТО организацията, която съхрани мира в Европа".

Поптодорова каза още, че няма никаква изненада спрямо прогнозите, които бяха направени за съвета НАТО - Русия.

Имаше твърди заявления от двете страни за неотстъпчивост. Путин постави ултиматум на масата - правни, обвързващи гаранции за неразширяване на НАТО. Всъщност те искат нов договор, коментира Поптодорова.

Според нея тези преговори до голяма степен и напомнят преговорите по време на Студената война.

Поптодорова отбеляза също, че последната декларация, която имаме България - Русия, е от 1997 година. Тя апелира да започне дискусия между политическите партии в парламента за нова декларация по тези отношения, които продължават да бъдат най-критичната, уязвима точка в съвременното развитие на България.

Facebook logo
Бъдете с нас и във