Банкеръ Weekly

Общество и политика

ПОПТОДОРОВА - ДЕСНИЦА В ЕВРОЛЕВИЦАТА

Честта да открие с публична проява новия политически сезон този път се падна на Елена Поптодорова. На пресконференция още в понеделник (4 септември) евродамата обясни на журналисти мотивите си да напусне новото политическо движение Социалдемократи и да остане член само на Евролевицата. Още на последния конгрес на БЕЛ, когато на практика групата около Николай Камов и Росен Карадимов напусна белите лястовици, Елена Поптодорова демонстрира нерешителност и в крайна сметка избра доста двусмислената формула да членува и в двете организации.


Близки до Поптодорова споделят, че резервите й към Социалдемократи са я притеснявали още преди конгреса, но все пак е имала нужда от по-продължителен период, за да вземе крайното решение. Пред журналисти тя обясни отстъплението си с неочакваната за нея новина, че движението се е регистрирало по закона за политическите партии.


За по-паметливите обаче това обяснение звучи малко неубедително, защото още в първите дни от конституирането на ПД Социалдемократи основателите му недвусмислено обявиха, че ще се регистрират именно като партийна организация.


Сега Елена Поптодорова е намерила нова ниша за политическите си амбиции. Тя възнамерява да стане център на дясна лига в Евролевицата. Тъй като във всички партии на Запад има ляво и дясно крило, българските евросоциалисти явно са решили да не изостават и в тази посока. Проблемът е колко лястовици ще останат да кръжат в БЕЛ? Особено след напускането на Стефан Нешев и решението му да влезе в парламентарната група на Демократичната левица.

Facebook logo
Бъдете с нас и във