Банкеръ Weekly

Общество и политика

ПОПРАВКАТА ЛУЧНИКОВ ОТНЕ ПРЕФЕРЕНЦИИТЕ НА РАБОТНИЦИТЕ

През миналата седмица парламентът прие окончателно на второ четене промените в Закона за приватизация. Предложените от Министерския съвет текстове предвиждаха при плащането на приватизационни сделки от доброволни пенсионни фондове и от работническо-мениджърски дружества един инвестиционен бон да се равнява на два лева. В подкрепа на тези преференции се изказаха и депутатите от комисията по икономическа политика, но в пленарната зала колегите им внезапно лишиха от подобно благо работническо-мениджърските дружества. Предложението да отпадне този текст бе на депутата от СДС Светослав Лучников, който заяви, че и без това преимущество работниците имат достатъчно преференции. Според него едно такова облекчение може да бъде атакувано в Конституционния съд, тъй като поставя в неравнопоставено положение различните участници в приватизацията.


Народното събрание си запази правото да определи с решение срока на валидност на инвестиционните бонове. Чрез централизираните търгове, които ще организира Центърът за масова приватизация, ще се продадат не по-малко от 5% от акциите, които държавата притежава в акционерните дружества - това означава че от втората вълна на масовата приватизация ще бъдат изключени дружествата с ограничена отговорност. С бонове няма да може да се плаща и при сделките за дружества от списъка за целева приватизация, както и за дружества, решението за чиято приватизация е взето преди влизането на закона в сила.


Гражданите ще могат да участват с бонове в доброволни пенсионни фондове, но едва след приемането на закон, който да урежда дейността им. Проектозаконът все още се обсъжда на експертно ниво в Министерския съвет.


Основната тежест на масовата приватизация в новия вариант ще поеме Центърът за масова приватизация. При организираните от него централизирани публични търгове разплащанията ще се извършват едновременно с новите бонове, с неизползваните бонове от първата вълна, с пари, с компесационни бонове, компенсаторни записи и инвестиционни бонове, компенсиращи неизплатени работни заплати.

Facebook logo
Бъдете с нас и във