Банкеръ Weekly

Общество и политика

Попова: Президентската институция не може да казва дали правителството да подава оставка

Президентската институция не може да казва кога правителството трябва да подава оставка, заяви вицепрезидентът Маргарита Попова пред Нова телевизия.

„По Конституция не е допустимо тя да казва кога и как да се случват избори, я тя трябва да се стреми да излъчва позитивни послания и да обединява хората", добави тя.

„Президентството не е партийна централа, не е място, където групи, групировки и кръгове могат да използват нашата институция, за да се легитимират", категорична бе вицепрезидентът и отрече да връзка с партии или групи, за да прави задкулисни неща.

Според нея е редно Плевнелиев да излезе и да каже: „Нашата институция е за всички!" Дали обаче нещо противоречи на Конституцията или не, било работа на Конституционния съд.

„Важно е нашата институцията да се избави от ниски политически страсти и да излезе елегантно от ситуацията, тъй като сега сме останали на нивото на конфронтацията", заяви вицепрезидентът.

По думите й посланието от президентската институция трябва да бъде следното: „Държавният глава защитава националният интерес". Причината - в президентската институция няма място за емоции и политически перфекционизъм.

„Президентската институция не може да си позволява да персонифицира. Не може в нея да намира упование само една част от гражданите. Тя не може да бъде приватизирана", каза още вицепрезидентът.

„Моето поведение не бива да води до такива размисли", категорична бе Попова и обясни, че от срещите й с хората от цялата страна останала с впечатлението, че те харесват нейните принципни послания и се чувстват спокойни, когато разговарят с нея.

„Не можем да делим хората на отбори", заяви вицепрезидентът и обясни, че понятието „контрапрезидент" се появило, когато институцията излязла от своя коловоз по време на протестите през лятото на 2013 г. Тогава се създало и впечатлението, че от президентството се изпращат послания само към една част на населението.

Все пак, запитана дали ще успеят да изкарат докрай мандата си, Попова отвърна: „Така сме влезли, така и ще излезем!".

Facebook logo
Бъдете с нас и във