Банкеръ Daily

Общество и политика

Попова мечтае България да е обединител на културни и стопански постижения

Страната ни се намира на кръстопът, но тя може да бъде мост за пренос на енергия на различни култури, което може да бъде обединител не само на културите, но и на различни стопански системи. Това заяви вицепрезидентът Маргарита Попова по време на 33-ия конгрес на Съюза на народните читалища, на който присъства и министърът на културата Петър Стоянович.

Попова настоя да направим страната си мощно енергийно поле за размяна на култура между Изтока и Запада, на култура и стопански постижения и призова да не отстъпваме от националната идея. Според нея няма по-голям и светъл празник от този на Деня на светите апостоли и братя Кирил и Методий. "Нашата писменост и култура ни носят национална гордост и памет", заяви още вицепрезидентът. Тя заяви пред читалищните дейци, че ще победим тревогата и злото с искрата любородна.

Само със запазване на националната идентичност и с родолюбиво патриотично образование ще се запазим като едно свежо цвете в европейския букет от народи и нации, убедена е Маргарита Попова и призова всички да вървят по стъпките на чистия патриотизъм.

Вицепрезидентът определи служителите в българските читалища и музеи като български апостоли и пазители на духа и националното самосъзнание. Може ли някой друг да се похвали с такава история, неравна, тежка и въпреки това с такива родолюбци?, попита тя.

"Ние сме велика нация и зад нас стоят постижения, съизмерими с далеч по-големи държави и нации", обърна се Стоянович към културните дейци. Според именно българските таланти държат България жива на световната сцена. Затова и талантливите българи трябва да са подготвени да устоят на предизвикателствата за големите световни конкурси, а читалищата ни трябва да се адаптират към 21 век, смята още културният министър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във