Банкеръ Daily

Общество и политика

Поне 1 месец ще е нужен на фирмите, за да си стъпят на краката, смята Каракачанов

Трябва да мислим за живота в държавата и след мерките. А когато те бъдат отменени, на фирмите ще им е нужно поне 1 месец, за да си стъпят на краката. Това каза вицепремиерът и министър на отбраната от квотата на ВМРО Красимир Каракачанов.

Това, което се случи в Европа заради коронавируса, показа много несъвършенства на сегашната икономика – при най-малкото сътресение нещата се разклащат, смята военният министър. По думите му държавата трябва да направи всичко възможно за това хората да задържат доходите си, за да могат и след кризата да се възстановят бързо.

"Основният ресурс на България това е земята. А ние в момента я използваме по най-примитивния начин – едни субсидии на едни хора, които са огромни арендатори, които нямат интерес да развиват друго освен пшеница, царевица, слънчоглед. Това са неща, които се определят като цени от борсата”, посочи Каракачанов пред Нова телевизия като уточни, че става въпрос за не повече от 300 големи арендатори. 

Сред предложенията на ВМРО за справяне с кризата е незабавното изплащане от страна на държавата на всички задължения към фирми и граждани, отлагане на плащането на кредити от юридически и физически лица, засегнати от извънредните мерки, до края на извънредното положение, плюс 1 месец,  както и отлагане на плащането на данъци до края на извънредното положение, плюс 1 месец.

Военният министър оцени мерките, предприети от правителството, като добри, но уточни, че Патриотите предлагат „малко по-гъвкав подход”.

Във връзка с ролята на армията по време на извънредната ситуация, Каракачанов уточни, че военните могат да подпомагат структурите на МВР в чисто охранителната им дейност.

"Веднага можем да изпратим 400 човека за охрана на границата, като по този начин да освободим ресурс на МВР, което в момента върши тази охранителна дейност. Тоест вместо 400 полицаи по границата, могат военни да отидат, а полицаите да охраняват населените места. Например да вземем посолствата. 100 човека жандармеристи охраняват посолствата. Тази охранителна функция може да я поеме армията, а тези 100 души жандармеристи да ги пратим в гетата, където купонът не спира”, каза вицепремиерът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във