Банкеръ Daily

Общество и политика

Помощта за деца от 1 и 8 клас ще е без критерий за доход, увеличават я с 50 лева

Социалното министерство предлага да няма подоходен критерий и за помощта за 1 и 8 клас. Идеята е тя да стане 300 лева, в момента е 250 лева. Това обяви ресорният министър Деница Сачева.

Вчера правителството одобри предложението на Министерството на труда и социалната политика всички семейства с деца, независимо от доходите на родителите, да получават детски надбавки. Това ще бъде заложено в бюджета за следващата година. Така семействата с едно дете ще получават 40 лв., семейства с две деца – 90 лв., а семейства с три деца – 135 лв.

Към момента всички семейни помощи за деца са около 572 милиона лева. Отпадането на подоходните критерии ще струва още 398 милиона на държавата. Предложенията били направени още преди настъпването на кризата, причинена от COVID-19, обясни Сачева и отхвърли съмненията, че това е предизборен ход.

"Помощта за 1 клас се получава от около 44 000 деца, а общо едно поколение деца е средно около 60 000. От социалните служби ми обясниха, че много родители се осигуряват на минимума, за да попаднат в тази помощ", обясни министърът пред Нова телевизия.

80 са вече одобрените родители, които да получат помощ от 600 лева. Парите се отпускат от държавата за родители, които не могат да ходят на работа, а трябва да гледат децата си под карантина.

Сачева посочи, че таванът на пенсиите е 1200 лева, а догодина най-вероятно ще прехвърли 1400 лева. "Предложението е от 1 януари минималната пенсия да стане 300 лева. А от 1 юли да има индексация на пенсиите. Между 300 и 369 лева индексацията ще е с 10%, за пенсиите от 369 до тавана – 5%", добави тя.

Социалният министър коментира и резолюцията за върховенството на закона у нас, която предстои да бъде гласувана от Европейския парламент. "Аз гледам на проекторезолюцията не като на звучен шамар, а като на опит за свободно движение на проблеми от страна на нашите политически опоненти", каза тя. Министърът смята, че проблемите в България трябва да бъдат решени от България. И допълни, че корупция у нас със сигурност има, но трябва да се гледа обективно. "Борбата с корупцията е изключително трудно занимание и не минава през Фейсбук и подобен тип механизми", подчерта Сачева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във