Банкеръ Weekly

Общество и политика

Помощ! Отново референдум!

България, изглежда, е осъдена да премине през всички пороци на демокрацията, а там, където такива няма - да ги създаде. Не стига че хората, които не могат да разберат сметките си за парно, ще трябва да преценят на референдум необходимостта от нова ядрена централа, ами на хоризонта се задава и ново допитване. Този път за тютюнопушенето. Страхотната идея се зародила първо в главите на ръководството на СДС, но от ГЕРБ побързаха да уточнят, че я подкрепят.


Да се чуди и мае човек на темите, които се предлагат. Логично е следващата да бъде за това, дали цените на основните хранителни продукти трябва да паднат. След което пък да се самопопитаме Искате ли заплатите ви да бъдат увеличени с 300 процента? Огромен потенциал да събере задължителните 500-те хиляди подписа има и въпросът Искате ли депутатите да получават минималната работна заплата за страната? Така де, щом ще е гарга, защо да не е максимално рошава? Веднъж тръгнали безмерно популистки, нека доведем логиката на референдумите до логичния й и абсурден край. Ограниченията за проблемите, които не могат да се решават с плебисцит , са ясно разписани в закона. А още от времето на римляните се знае, че всичко, което не е забранено, е позволено.


Скептиците, които не отдаваха на допитванията голяма тежест заради прекалено рестриктивните условия за признаването им, не бяха прави. Но оптимистите, които вярваха, че това е демократичен инструмент, който може да промени културата на управление, допуснаха още по-голяма грешка. Оттук нататък всеки по-чувствителен въпрос, на който на държавниците просто не им стиска да решат, може да се предложи за референдум.


Инициативата на БСП с тяхната АЕЦ отвори кутията на Пандора и връщане назад няма.


Изпушихме тотално, дами и господа...

Facebook logo
Бъдете с нас и във