Банкеръ Daily

Общество и политика

Ползването на WiFi на обществени места в Русия ще става срещу лична карта

Специално постановление на руското правителство ще сложи край на анонимното използване на WiFi на обществени места, съобщава "Ведомости". Документът, който влиза в сила от 13 август, налага на операторите, които предлагат безжичен сигнал в паркове , заведения и други обществени места, да изискват лична карта от потребителите на мрежата . В разпоредбата е определено още, че личните данни ще се съхраняват в продължение на шест месеца.

Юридическите лица, които ползват WiFi в офисите си , също не са пропуснати в постановлението. На тях ще се наложи да предоставят списъци с ползвателите на сигнала на доставчиците. Данните, които ще се изискват, са име, фамилия, гражданство, адрес и подробности от самия документ за самоличност. За да се гарантира достоверност пък, информацията трябва да се актуализира минимум един път на всеки три месеца.

Екслузивната новина обаче, бе опровергана от местните власти в Москва , съобщава ИТАР-ТАСС. Според ръководителя на дирекция "Информационни технологии" в московското правителство Артем Ермолаев става въпрос за специални зони за колективен достъп. "Това няма да се отнася за паркове, метро, университети, училища, болници в град Москва. Ползвайте WiFi и се наслаждавайте на интернета", заяви той.

Директорът "Връзки с държавните органи" в компанията "Рамблер и Ко" Матвей Алексеев също се намеси в дискурса , според който идентификацията на интернет потребителя през WiFi на обществени места е неосъществима . "Само в Москва WiFi-покритието обхваща всички паркове и обществени места. Не смятам, че всеки, който ходи в Горки парк, ще си показва личната карта", коментира още той.

В същото време в постановлението номер 743 (подписано от Медведев на 31 юли) потвърждава информацията от 7 август, че правителството е задължили социалните мрежи и други популярни сайтове да осигурят необходимото оборудване и софтуер, чрез които специалните служби да могат автоматично да получават информация за действията на потребителите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във