Банкеръ Daily

Общество и политика

Получихме още дози от ваксините на ''Модерна'' и ''АстраЗенека''

За изминалите 24 часа в страната бяха доставени 33 600 дози от ваксината срещу COVID-19 на "Модерна" и 16 800 дози от ваксината на "АстраЗенека". Ваксините веднага са разпределени към регионалните здравни инспекции в страната, съобщиха от здравното министерство.

Следващата доставка на ваксини срещу COVID-19 се очаква в понеделник, 22 март, от производителя „Пфайзер“/ „Бионтех“ – 30 420 дози, което е с над 9300 дози повече от очакваното, уточняват от ведомството.

В петък бе възобновена имунизацията с "АстраЗенека" на записалите се през електронния портал. Но повечето чакаха за втората си доза от друга ваксина.

Сега се ваксинират както хората, пропуснали датата си, така и тези, които са се записали за днес. Новите желаещи ще могат да си запазят ден и час през електронния регистър от утре.

1000 флакона с ваксини на "АстраЗенека" ще бъдат предоставени на общопрактикуващите лекари в столицата. Джипитата днес бяха в РЗИ - София, за да получат дозите.

"Повече от два часа отнема на един лекар да вземе по три флакона от ваксината, която ще стигне за 30-33-ма души", казаха общопрактикуващи лекари. Те посочиха още, че се чака известно време, защото се попълват документи, но не се оплакват от това. Някои от тях имат намерение още днес да започнат ваксинацията на пациентите си. 

Получаваните три флакона от ваксината обаче са по-малко от необходимото количество. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във