Банкеръ Daily

Кирил Петков:

Получих потвърждение, че не съм гражданин на Канада

"Като спазвам принципа за пълна прозрачност на действията ми като министър на икономиката в служебния кабинет и поради нестихващите интерпретации в средствата за масова информация, Ви предоставям копие от волеизявлението ми за отказ от канадско гражданство, подадено на 21.04.2021 г.", съобщи министър Кирил Петков.

"Миналият петък получих потвърждение, че не съм гражданин на Канада. Канадските власти ме уведомиха, че документите, удостоверяващи този факт, са изпратени към Посолството на Канада в Румъния, от където могат да бъдат взети от мен. С това смятам за приключени всички спекулации и дебати относно двойното ми гражданство. България е моята родина и аз, както и досега, ще продължа да защитавам интересите на всички честни български граждани", се казва в негово изявление за медиите.

Той разпространи и копие от волеизявлението си за отказ от канадско гражданство, подадено на 21.04.2021 г.

Заради неяснотата дали Кирил Петков е бил с двойното гражданство - българско и канадско, към момента на назначаването му за министър, ГЕРБ-СДС се обърнаха към Конституционния съд с искане за установяване на противоконституционност на указа на президента Румен Радев за назначаване на служебното правителство.

Първи този въпрос за евентуалното двойно гражданство на служебния икономически министър повдигна депутатът от "Има такъв народ" Димитър Гърдев. В рамките на парламентарния контрол той отправи въпрос към служебния министър на външните работи Светлан Стоев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във