Банкеръ Weekly

Общество и политика

Полша търси купувач за LOT

Полското правителство одобри законопроект, който разрешава продажбата на контролния пакет акции на националния авиопревозвач LOT. По думите на премиера Доналд Туск мярката е повече от необходима. Ако не искаме да продължаваме да наливаме пари в този бездънен кладенец - изтъкна той - приватизацията е единственият изход. Предишното законодателство запазваше за държавата 51% от акциите на компанията, които не можеха да бъдат прехвърляни. Този факт плашеше потенциалните инвеститори.


Новият закон не означава автоматично, че Министерството на държавното съкровище ще загуби контрол над превозвача. В момента полската държава държи 67.97% от акциите на ЛОТ. Според европейското законодателство над 50 на сто от книжата на подобни фирми трябва да са собственост на държави членки на Европейския съюз или на техни граждани. Останалите могат да бъдат придобити от представители на трети страни.


Напоследък ЛОТ изпитва сериозни финансови затруднения и загубите й достигнаха 52 млн. щ. долара. В края на 2012-а ръководството поиска от правителството помощ и получи субсидии за 133 млн. долара. Общо властите възнамеряват да отделят за ЛОТ 330 млн. долара, но Европейската комисия проучва дали подобна финансова подкрепа не нарушава законодателството на Стария континент.


Подобна съдба очаква още стотици предприятия в Полша. По този начин държавата ще съкрати наполовина участието си в икономиката и ще се оттегли от големите сектори като туризма, корабостроенето, издателската и строителната дейност. Плановете са за няколко години да бъдат разпродадени около 740 компании. Много от тях вече преминаха в частни ръце.


Дълго време полските държавни фирми не бяха привлекателни за най-добрите мениджъри и директорите им основаваха дъщерни дружества, за да има повече бордове, в които да участват, и така да си набавят по-голямо заплащане. Сега около 40% от парите, събрани от продажбата им, ще отидат за осъвременяване на пенсионната система Останалите ще бъдат разпределени за образование, компенсиране на хората, чиито имоти са били национализирани по време на комунизма, и за изплащане на държавните дългове.

Facebook logo
Бъдете с нас и във