Банкеръ Daily

Общество и политика

Полово равенство в новия експертен кабинет на Австрия

Полово равенство във временното правителство на Австрия, което днес положи клетва пред президента на страната Александър Ван дер Белен, информира ДПА.

Експертният кабинет е сформиран след разпадането на управляващата коалиция, водена от канцлера Себастиан Курц. Видео, уличаващо бившия вицеканцлер Хайнц-Кристиан Щрахе в корупция, разби коалицията, а впоследствие Курц беше свален от власт с вот на недоверие в местния парламент.

"Убеден съм, че новото правителство ще представлява Австрия политически, дипломатически и като сигурна страна в центъра на Европа", обяви Белен.

Новото експертно правителство ще бъде водено от първата жена канцлер на Австрия Бригите Бирлайн, която беше председател на Конституционния съд. В кабинета има шестима жени и шестима мъже. Външен министър ще е Александър Шаленберг, а финансов министър Едуард Мюлер. Единственото спорно име в кабинета е на транспортния министър Андреас Райхарт. Според няколко местни медии като младеж той се е обучавал в крайнодясна милиция заедно с крайнодесния лидер Щрахе.

Facebook logo
Бъдете с нас и във