Банкеръ Daily

Общество и политика

Половината от висшистите работят на позиции, за които не се изисква диплома от университет

Най-желаните специалности от студентите вече са коренно различни от преди. Тази година се обучават повече инженери, лекари и учители, по-малко икономисти, юристи и администратори. "Правото", което до преди години беше първа, после трета по желание специалност, през 2019 г. е на 5-о място по избор на студентите. Това обяви Георги Стойчев, изпълнителен директор на Институт "Отворено общество", по време на представянето на Рейтинговата система на висшите учебни заведения в България за 2019 г.

Той посочи, че студентите се ориентират според търсенията на пазара на труда в този век.Така реализацията на завършилите висше образование се подобрява, безработицата сред младите висшисти е на рекордно ниско ниво от 2,2 %. "Безработни висшисти на практика няма.  Половината от тях обаче се реализират на пазара на труда в професии, за които не се изисква висше образование. Този проблем засяга повече завършилите бакалаври, отколкото завършилите магистри", отбеляза Стойчев.

Най-добра реализация имат завършилите "Медицина" и "Фармация", а най-малко се реализират завършилите "Туризъм". Подобрява се и делът на реализиралите се на българския пазар на труда - над 80%.

Директорът на "Отворено общество" отчете, че има значение и къде е завършил даден студент. По думите му безработица след Американския университет няма, но от завършилите в Свищов се реализират само 1/5. Важна за реализацията на пазара на труда е и конкретната специалност в даден ВУЗ.

Стойчев съобщи, че университетите увеличават и продукцията си - за последните 3 години с 1/3.

Университетите, които са лидерите в преподаването на специалностите от всяко от професионалните направление, са Софийският университет, който е водещият в 21 от тях, Техническият университет в София - в 6 и Американският университет в България, който е лидер в 3 от направленията.

Просветният министър Красимир Вълчев посочи, че рейтинговата система е международна и оценена. Тя дава инструмент на МОН да провежда политика на преструктуриране на приема в държавните висши училища. "Светът е такъв, че работодателят изисква умения. Днес дипломата дава по-малко от една крачка напред, а преди е давала 10", каза Вълчев.

"Днес имаме нужда от повече технически кадри, както и от кадри в системата на предучилищното и училищното образование. Не можем да рискуваме да останем без учители", подчерта министърът на образованието.

Той констатира, че все още висшите училища да се борят за повече студенти. "Ние искаме да се обучават по-малко студенти с повече средства. УНСС в бъдеще ще приема 2 пъти по-малко студенти срещу 2 пъти повече финансиране", заяви Вълчев.

Рейтингът, в различните професионални направления на университетите у нас за 2019 година, може да проверите тук.

Facebook logo
Бъдете с нас и във