Банкеръ Daily

Общество и политика

Половината от алкохола на пазара е нелегален

Половината от алкохола на пазара все още е нелегален.  А условията при които е произведен, са далеч от стандартите за хигиена и качество. Затова производители и преработватели на грозде настояват държавата да затегне контрола и да провери пътя на гроздето.

"Качеството на всяка една партида вино, произведена у  нас, се следи в лабораторията на Агенцията по лозата и виното. Очакванията са тази есен винарските предприятия да приберат и преработят поне 115 млн. кг грозде. Реколтата ще бъде идентична като обем, но като тегло ще е с 10 % по-малко от миналата година заради сушата", съобщиха от бранша в телевизионно интервю.

Нови допълнителни мерки за гроздо и винопроизводителите са предвидени през тази година. За първи път гроздопроизводители могат да кандидатстват по de minimis  и да получат държавна помощ от 250 лв./хектар. 

В началото на месеца България предложи всички страни членки, които разполагат с неусвоени средства по националните лозаро-винарски програми, да имат право да програмират извънредна мярка. Чрез нея да бъдат подпомогнати производителите на винено грозде, които са засегнати от негативните ефекти на COVID пандемията.

Предложените до момента мерки на ниво ЕС се отнасят предимно до винопроизводителите и не предвиждат подпомагане за производителите на винено грозде. Като един от най-потърпевшите сектори е лозаро-винарският. Кризата с коронавируса наложи затварянето на канали за реализация. Бяха променени навиците на потребителите, което потвърждава нуждата от допълнителен инструментариум за подкрепа на ниво ЕС. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във