Банкеръ Daily

Общество и политика

Половината КСНС в чужбина вместо на "Дондуков"2

Заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност се проведе експресно. Оказа се, че известна част от поканените са в чужбина, а други им предстоеше да пътуват. Затова президентът Румен Радев свика ново заседание 17 октомври, като отново темата ще бъде борбата с корупцията. Президентът обяви, че свиква КСНС на 30 август. 

От кабинетът заявиха, че  правителството е извело като приоритет в своята работа системната борба с корупцията по всички етажи на властта и приемането на антикорупционно законодателство до края на годината. От там обявиха, че министрите изразяват пълна подкрепа на усилията на президента да консолидира институционалните действия в борбата с корупцията и ще продължи да участва активно в този процес, затова всякакви твърдения за бойкот на заседанието на КСНС са спекулация.

Отсъствието на вицепремиерите Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов, както и по-ранното тръгване на министъра на финансите Владислав Горанов, от заседанието на КСНС бе аргументирано с международни ангажименти на страната ни и на съответните министри. Захариева е във Варшава за участие в среща на министрите на външните работи във формат Букурещ – Б 9, на която първите дипломати на държавите членки на НАТО от Източния фланг обсъждат подготовката за срещата на най-високо равнище на Алианса през 2018 г. и изпълнението на решенията от Срещата на върха във Варшава през 2016 г., предизвикателства пред сигурността и въпроси на Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС. Красимир Каракачанов е на официално посещение във Франция за обсъждане на двустранното сътрудничество в областта на отбраната.

Министърът на финансите Владислав Горанов беше освободен преди края на заседанието на КСНС поради необходимостта да замине за Люксембург, където започва заседание на Съвета по икономически и финансови въпроси на Европейския съюз и на което ще бъде обсъждано законодателното предложение за окончателната система на ДДС.

Премиерът Бойко Борисов дойде с час и половина по-късно на заседанието, защото проведе среща с ръководството и представители на "Емко" в Министерски съвет,  а на шефовете на парламентарните групи на ГЕРБ Цветан Цветанов и на ДПС Мустафа Карадайъ им се наложи да си тръгнат преди приключването му. Двамата обясниха, че е бързат за полет за чужбина, свързан с политическите им дела., така че въобще не могло да става дума за неуважение.

По време на краткото заседание президентът Радев заяви, че за остротата на проблема с корупцията можем да съдим по многобройните скандали в медиите, по срива на чуждестранните инвестиции, по незавидното място на България в множество престижни международни класации по темата и по препоръките и оценките на нашите европейски партньори.
 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във