Банкеръ Daily

Общество и политика

Положението с бежанците е трагедия, коментира Борисов

Предприемаме мерки за справяне с бежанците и сме затворили границите за нелегалните имигранти, заяви министър-председателят Бойко Борисов при откриването на пречиствателната станция в Созопол.

"Цяла нощ с вътрешния министър Румяна Бъчварова и главния секретар на ведомството Георги Костов, който съм пратил на границата, имаме непрекъсната връзка с турските колеги. Жандармерията и полицията държат бежанците на 40 км от границата и не ги пускат да влязат. Пускат само колите и камионите", обяви премиерът.

Той допълни, че предстои бежанците в Турция да се срещнат с турския премиер и изрази надежда турските власти да удържат положението.

"В сряда имаме извънреден съвет. Не е нищо добро това, за да кажа: "Спокоен съм" и да успокоявам и хората. Положението с бежанците е трагедия. Бебета ги прехвърлят от ръце на ръце, бият се, агресията ескалира", каза още премиерът.

Той, заедно с министъра на околната среда и водите Ивелина Василева, транспортния министър Ивайло Московски, кмета на Созопол Панайот Рейзи, кмета на Бургас Димитър Николов и депутати от ГЕРБ открихме пречиствателната станция за отпадъчни води в Созопол.

Съоръжението ще обслужва около 15 000 жители на града и близо 40 000 туристи през летния сезон. Станцията е изградена по "Интегриран проект за водния цикъл на Созопол - I етап “, финансиран от Оперативна програма "Околна среда 2007-2013“. В рамките на проекта са положени и 41 км. канализационна инфраструктура и водопроводна мрежа. Общата стойност на инвестицията е над 72.8 млн. лева. Очаква се реализацията на проекта да доведе до по-добро качеството на водата и повишаване чистотата на крайбрежието в района. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във