Банкеръ Weekly

Общество и политика

ПОЛИТЗАРЯ ЗА НАИВНИЦИ

Като затрещяха политическите фойерверки, та цяла неделя. В тройната коалиция замириса на барут и пари, но не и на кръв, отбелязаха веднага политическите наблюдатели. Въпреки престрелките между БСП и НДСВ и между правителството и президента събитията показват, че няма да се стигне нито до разрив в коалицията, нито до прегрупиране на парламентарното мнозинство, нито до някакви сериозни политически трусове около промените в конституцията и покрай националния празник. Политическите жестове, насочени към избирателите, ще имат последици, които няма да нарушат властовото статукво, но ще отворят на партньорите терен за пазарлъци и маневри, твърдят повечето коментатори и сравняват събитията от миналата седмица с
верижна реакция
И както често се случва, някои от гръмко изказалите се вече осъзнават, че една са я мислели, пък е станала съвсем друга. Премиерът Сергей Станишев например успя да постави на тясно депутатите от собствената си партия, но и самия себе си, като клъвна доста прибързано на подхвърлена от царя стръв, коментираха изкушени от политиката.
Залповете започнаха миналия уикенд от два противоположни края на България. БСП и НДСВ си организираха два паралелни семинара сред природата. Червените - на морето, а жълтите - в планината. Като се видяха на теферич и пред журналисти, депутатите и министрите взеха на мушка коалиционния партньор и го поздравиха с дружески залп. Царистите се загрижиха за евромилиардите, а социалистите се сетиха за царските имоти. Насред канонадата някъде от София се обади и третият от коалицията - Ахмед Доган. Той на свой ред приветства младежкото ДПС с избора на нов шеф бизнесмен, поучи го да я кара все така и салютира обществеността с новината, че не ще вицепрезидент от ДПС.
От миналия понеделник насам политическата шумотевица не стихна. Всички партии се произнесоха по всички тези въпроси, а столичният градоначалник генерал Бойко Борисов гръмна най-мощно по конкуренцията, като обяви, че ще прави партия, ако управляващите не дадат за София едни пари. Премиерът Сергей Станишев тутакси обяви, че генералът
плаши гаргите
и даже му обеща съдействие в партийното строителство. Според съпартийци на Станишев обаче тепърва ще се разбере дали и колко е страшен генералът. Зависело в какви отношения са царят и бившият му бодигард.
Президентът Георги Първанов също се включи в суетнята. Предизборно, както веднага отбелязаха политическите наблюдатели. Преди традиционната заря на националния празник Трети март на конгреса на КНСБ в Пловдив миналия вторник той отправи люти критики към правителството. Първанов рече, че тройният съюз отстъпвал от някои предизборни обещания, партизирал кадровите си решения и въобще се вторачвал само с тях. Президентът насоли и депутатите, които според него променяли конституцията на парче и въобще не са се сетили да запишат вътре, че държавата е социална.
Синдикатите от своя страна услужливо отвърнаха с няколко гърмежа - в пълен синхрон с държавния глава. Цял ден миналата сряда медиите се занимаваха с конституционните мераци на д-р Желязко Христов, които се свеждат до минаване в легалност на
политическите им мераци
Да им разрешат да преследвали и политически цели, както се опитаха да обяснят, без да кажат с какво друго, освен с това са се занимавали 15 години.
Политическите опоненти на Първанов веднага прозряха в синхронната му акция със синдикатите и в критиките към правителството популистка пиар акция на политик, който наесен иска да получи втори мандат като избраник на всички българи. При това особено загрижен за социалното и националното им добруване.
Покрай тези оглушителни трясъци съвсем се загубиха изстрелите с халостни патрони, които ВМРО и Атака си разменят по традиция, особено около национални празници. Наблюдателите намекнаха, че от Позитано 20 са взели на мушка хората на Сидеров, които някои социолози нарочиха за втора по симпатии на избирателите политическа сила. Засега обаче червените просто възнамеряват да отвърнат с още по-патриотични шоу програми. Стратегията и тактиката на социалистите се свежда до задържане на вниманието и спечелване на доверието на избирателите, а не до разправа с партия Атака, твърдят запознати. От червената централа споделиха пред в. БАНКЕРЪ, че не е изключено реанимиране на
популисткия тон
който е познат на твърдите червени избиратели, но не е чужд и на повечето симпатизанти на Атака.
Според доста политици и наблюдатели двете събития, от които на пръв поглед започна всичко, отклоняват вниманието от трето, което е много по-важно за избирателите. Ограничаването на правомощията на депутатите и магистратите би било сериозна заявка за променено самосъзнание на политическия елит, напомнят за пореден път политолози. Според тях имитирането на промени тъкмо в тази част от конституцията ще доналее масло в омерзението на избирателите от политиците. На този фон искането на НДСВ да има отделен министър за европарите и контраатаката на червените с настояването за парламентарна комисия за царските имоти изиграват ролята на
мюре за електората
Общественото внимание е фокусирано върху два въпроса, по които избирателите от всички цветове са еднакво чувствителни.
Не напразно реакциите на червените и на сините по отношение на царските имоти бяха сходни, макар и на пръв поглед полярни. От СДС поискаха главният прокурор да се занимава с тях. От ДСБ пък били готови със закон за връщането им на държавата. Като капак на всичко миналата сряда именно червените депутати отхвърлиха искането на Яне Янев, внесено от името на ОДС, да се създаде тъкмо временна анкетна комисия по въпроса. За да стане пълна кашата, два дни преди това от царската централа се надпреварваха да уверяват медиите, че такава комисия не ги притеснява, но не пропускаха да намекнат, че това все пак си е начин за саморазправа на социалистите с царя.
Политици от БСП коментираха, че така всъщност лидерът Станишев постига една
тактическа цел
Пред червените избиратели да изглежда, че той държи на думата си и пипа с твърда ръка по царския въпрос, а депутатите са колаборационисти, които искат да запазят статуквото. В старото дерби депутати срещу министри на Позитано 20 премиерът отбеляза ефектен гол, коментираха със завист от вътрешнопартийната опозиция. Така всъщност Станишев и Първанов си запазват дежурния коз срещу царя, но карат своите да имат едно наум с парламентарната група на Коалиция за България.
Колкото до коза на НДСВ с министъра за евромилиардите, той е по-скоро предупреждение към БСП и ДПС, отколкото реална заявка за промени в кабинета, твърдят и наблюдатели, и депутати от жълтата централа.
С назначаването на такъв министър би се нарушило коалиционното споразумение между БСП, НДСВ и ДПС най-вече в разпределението на министерските кресла в съотношението осем, пет, три. От друга страна, еврозаявките на НДСВ също са
реверанс към избирателите
Царските симпатизанти са проевропейски настроени прагматици, хора от средната класа. Или поне царистите не крият амбициите си да привлекат тъкмо тази група. От години в медиите се говори, че европарите се изразходват непрозрачно и нерационално, а върхушката на ДПС е сложила ръка върху голяма част от тях. От НДСВ всъщност изпращат сигнал за желание за прозрачност и контрол, което всъщност би се харесало на всички избиратели. Едва ли някой си спомня, че коалиционното споразумение, подписано при съставянето на правителството, предвижда колективен контрол на средствата от Европейския съюз от страна на съвета на коалицията. Ако не друг, то поне Сергей Станишев трябва да си спомня това, твърдят депутати от управляващото мнозинство.
Всъщност премиерът, който реши, че поставя натясно своите и царистите с ироничната забележка от началото на миналата седмица, че лично той бил министър на европарите, постави натясно и себе си, твърдят политическите наблюдатели. Така Станишев изпада в самопризнания, че всъщност подкрепя частичния монопол на ДПС върху тези средства и не отрича персоналните апетити на червените към тях.
Колкото до другия царски капан, заложен специално за коалиционните партньори, той може да щракне, когато окончателно се приемат промените в конституцията. Впрочем в. БАНКЕРЪ вече писа за това, така че няма да се повтаряме. Ще напомним само, че коалицията до ден днешен се кълне, че съществува само и единствено в името на европейското бъдеще на страната. И че голямата излагация пред Европейския съюз с полуреформи в борбата с корупцията и в съдебната система ще бъде провал, по-грандиозен от неизпълнените предизборни обещания. Провал за цялото трио, от който никой няма да излезе в бяло и сух. Политическите наблюдатели твърдят, че до края на март ще бъде много интересно. А народът казва, че няма огън без дим.

Facebook logo
Бъдете с нас и във