Банкеръ Daily

Общество и политика

Политолози: Пренареждането на политическото пространство е в разгара си

Основно политическо събитие през месец юни е оставката на кабинета "Орешарски ", а тя е знак за новата политическа обстановка "предизборно пренареждане". Заключението е част от редовния анализ на института "Иван Хаджийски" под общата редакция на политолога и социолога проф. Петър-Емил Митев. Докладът посочва още че изминалият летен месец е изпълнен с напрежение и несигурност в глобален, европейски и национален план. Анализаторите посочват, че събитията в Украйна и санкциите срещу Русия генерират мащабна геополитическа криза и поставят основите на пътя към нова студена война. Възможностите за разбирателство вътре в ЕС пък засега са отложени, между Запада и Русия - стопирани, а между враждуващите страни и групи в Близкия Изток - взривени.

Белези на новата обстановка в политическото пространство са разпадът на коалиционни връзки и възникване на нови, оттеглянето на досегашни лидери и издигането на нови. Момент от изключително значение е разпадът на управляващото мнозинство, с който наяве излязоха от една страна разминаванията между БСП и кабинета и между БСП и ДПС, от друга. Анализаторите се обединяват около тезата, че "разводът" на двете партии е здравословен както за всяка от двете партии, така и за политическият ни живот като цяло. С този "ход" БСП ще избяга от имиджа на "турскозависима " партия, а ДПС от трайно вързана с левицата. Друг извод на документа е, че новият лидер на социалистите Михаил Миков дава шансове за по-добро представяне на партията в предстоящите избори.

Част от промяната е и пренареждането на политическото пространство, като тук не е ясен изходът от ситуацията за сближаването на ГЕРБ с ДПС и Реформаторския блок. Според анализа ГЕРБ се държи като предизвестен победител, а БСП се опитва да излезе от ролята на предизвестен губещ. В същото време ДПС успява да се възползва от центристката си позиция и се придвижва към централно място в политическия живот. Ролята на ДПС става определяща за оценка на политическите сили - с ДПС или без ДПС.

Анализът заключва, че предсрочните избори са призвани да дадат отговор на политическата криза. За да се стигне до там обаче, трябва да бъдат преодолени редица предизвикателства при това с консенсус на политическия елит. Наближаващият вот изправя партиите пред необходимостта да намерят най-добрите си позиции в нареждането на листите в кратки срокове. Авторите обясняват, че именно скорошната регистрация на списъците през месец август обяснява прибързаните, хаотични и дори гротескни политически ходове. Пример за такива са бламирането от страна на БСП на собственото си правителство, извиненията на Бойко Борисов, че депутатите му гласуват нов закон за банковото дело е че най-големите критици на олигархията от ДСБ ще имат сметки в нарочената от тях за символ на олигархията КТБ .

Точно на прага на предсрочните парламентарни избори в търсене на решение на политическата ситуация у нас, служебното правителство ще покаже каква е степента на демократична зрялост и отговорност на президента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във