Банкеръ Daily

Общество и политика

Политолози: Близнашки е краен социалист от края на 90-те години

Новият министър-председател Георги Близнашки бе определен като "краен социалист" по повод изказването му, че комунизмът е много красив идеал. Възмущението си изказа политологът Антон Тодоров в сутрешния ефир на Нова телевизия. Според него в служебния кабинет има много комунистически зависимости.

"Все едно в Германия някой да каже същото за националсоциализма. Това изявление съперничи на думите на Филип Боков, че престъпленията се посрещат с вина и мезета. Него правосъдието не го наказа, но Господ не пропусна", заяви Тодоров. По негови думи много от членовете на кабинета имат комунистически зависимости. "Нека припомним, че Велизар Шаламанов е бивш член на БКП. Доцент Румяна Коларова, която пое образованието, е от фамилията на Кунка Апостолова - най-младата комунистическа терористка. Защо само комуняги в това правителство? Това е скандално. Но тези хора не са виновни, назначил ги е Росен Плевнелиев ", продължи да се възмущава политологът.

Тодоров продължи с обвиненията по адрес на държавния глава: "Този президент назначи за шеф на Националната разузнавателна служба бивш агент на ДС - генерал Драгомир Димитров. А юридически съветник на президента е Наталия Киселова, която също е активен член на БКП".

С противоположно мнение излезе другият гост в студиото бившият шеф на Комисията по досиетата Методи Андреев , която заяви, че демократите могат да бъдат леви и десни. "Близнашки е ляв демократ и това не е лошо", заяви той.

Относно фразата на премиера Близнашки , Андреев направи следния коментар: "Аз с проф. Близнашки имам добри отношения, но не може да се говори така за една идеология, която е довела до убийството на толкова много хора. Възприемам го като ляв демократ и интелектуалец, но нека да не се допускат превратни фрази. Комунизмът е човеконенавистна идеология, както са фашизмът и националсоциализмът ".

Facebook logo
Бъдете с нас и във