Банкеръ Daily

Общество и политика

Политологът Милен Любенов вижда ерозия в политическата класа

„В момента виждаме ерозия и политици, които отиграват една или друга ситуация от ден за ден или замитат поредния скандал. В момента правителството лобира пред Европейската комисия да бъде прекратен мониторинговият доклад по механизма за сътрудничество и оценка. Най-големите лобисти за отпадането на този доклад са правителството и прокуратурата, а именно те подлагат на атака българския съд по един тенденциозен и целенасочен начин“. Това каза пред БНР Милен Любенов, политолог и преподавател в Софийския университет.

През последните дни беше разпространено отворено писмо в защита на правовата държава, подкрепено от стотици преподаватели, представители на интелигенцията и на културните среди, НПО, граждани. Любенов подчерта, че това писмо е естествена и закономерна реакция на академичната общност в защита на правовата държава и на независимостта на съда.

„Как да няма реакция, след като 300 български съдии излязоха с безпрецедентно обръщение към гражданите с призив за подкрепа и защита, след като основният орган, призван да защити независимостта на съда, а това е Съдебната колегия във ВСС, абдикира от това свое задължение. Колегията дори излезе с противоречиво становище, с което на практика взе страна с твърдението, че се солидаризира с това, че има нарушен баланс между правото и справедливостта“, посочи политологът.

По думите на Милен Любенов не може за всеки отделен казус, в който се случва някаква обществена реакция, да се стига до законодателни промени и то в една много сложна материя, каквото е наказателното право. „Не може да се взимат решения на парче. Трябва системен подход, в който да са ангажирани професионалисти, да има обществено обсъждане“, каза той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във